piątek, 9 stycznia 2015

ciasto klementynkowe


Ciasto klementynkowe upieczone na podstawie przepisu Nigelli Lawson jest wilgotne, bardzo aromatyczne i cudownie pachnie. Ciasto bardzo długo zachowuje świeżość, upieczone jest na bazie pulpy z gotowanych klementynek z dodatkiem cukru, mielonych migdałów i jajek. Ciasto jest bardzo proste do upieczenia, jest tylko jeden warunek, należy zaopatrzyć się w jędrne, soczyste i cudownie słodkie klementynki. 


375 g klementynek
6 jajek
225 g cukru
250 g mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder

Klementynki umyć, ułożyć w garnku, zalać wodą i gotować pod przykryciem 120 minut. Po tym czasie klementynki odsączyć na sicie i ostudzić. Owoce przeciąć na pół i wyjąć pestki, następnie zmiksować na pulpę. Do pulpy dodać jajka, cukier, mielone migdały oraz proszek do pieczenia i dalej miksować. Masę przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175º C i piec około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po ostudzeniu osypać cukrem pudrem. 


8 komentarzy:

  1. Uwielbiam je!
    Poproszę...

    OdpowiedzUsuń
  2. O takiego wypieku w wietrzny i szary dzień było trzeba , Kamilka toc to same słońce jest

    OdpowiedzUsuń
  3. Kamilko, gdybym miała Cię pod ręką ważyłabym dwie tony. To ciacho zjadłabym pewnie na raz, a jak nie na raz to zaledwie z małą przerwą na drzemkę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam je w planie na ten weekend o ile uda mi się dostać klementynki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, wygląda na cudownie wilgotne :) Jestem pewna, że było pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ups i kolejny mój faworyt...:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect