piątek, 27 marca 2015

mazurek makowo - kokosowy


Mazurek makowo - kokosowy to pyszne ciasto nie tylko na świąteczny stół. Ciasto składa się z dwóch warstw ciasta makowego, upieczonego na białkach z dodatkiem maku, przełożone doskonałą masą budyniowo - kokosową. Ciasto można dowolnie udekorować ulubionymi bakaliami oraz kandyzowanymi wiśniami. Przepis na mazurek pochodzi z "Poradnika Domowego" z 1994 roku.


10 białek
1 szklanka cukru
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli 


Białka ubić z solą na sztywno, dodać cukier i jeszcze raz przez chwilę ubijać. Mieszając porcjami dodawać rozpuszczone i przestudzone masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Ciasto wyłożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175º C na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić, a następnie przekroić na dwa blaty.


2 szklanki mleka
250 g masła
3 łyżki mąki krupczatki
8 łyżek wiórek kokosowych
1 żółtko
1 szklanka cukru pudru 

Do jednej szklanki mleka dodać kokos, żółtko i mąkę, dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować i do wrzącego dodać mleko z wiórkami, żółtkiem i mąką. Podgrzewać, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając, następnie wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie porcjami dodawać budyń kokosowy, ucierać, aż krem będzie puszysty. Ciasto przełożyć kremem i dowolnie udekorować, schłodzić przed podaniem. 

4 komentarze:

  1. Wygląda zupełnie jak tort :):) Uwielbiam mak i kokos, więc takie połączenia to coś dla mnie :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję, muszę go kiedyś zrobić. Idealne połączenie dla mnie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Łaa mazurek tort , śliczny i można zagospodarować białka od bab

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect