Pyszna sałatka z łososiem z chrupiącą skórką i miękkim, soczystym środkiem podana z kremowym awokado, chrupiąca rzodkiewką oraz rukolą, w towarzystwie dressingu. Sałatka z łososiem, awokado i rzodkiewką inspirowana tym przepisem, sprawdzi się na szybki obiad po pracy, ale można ją również podawać na zimno i zabrać ze sobą na lunch.
300 g filetów z łososia
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
pieprz
Odciąć skórkę z łososia, filety opłukać i osuszyć. W naczyniu do zapiekania wymieszać sos sojowy z sokiem z cytryny oraz oliwą, w marynacie ułożyć kawałki ryby, odstawiać na 30 minut. Po tym czasie łososia posypać papryką i oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200º C i piec około 12 minut, aż się ładnie zrumieni.
125 g rukoli
1 pęczek rzodkiewki
1 awokado
Awokado pokroić na ćwiartki, wyjąć pestkę i ściągnąć skórkę, owoce pokroić w podłużne plasterki, rzodkiewkę pokroić na plasterki. Na talerzach poukładać rukolę, na niej umieścić plasterki awokado oraz rzodkiewkę, na tym ułożyć łososia.
3 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
Z podanych składników przygotować dresing, doprawić solą oraz pieprzem. Sałatkę polać dressingiem.
Powoli wchodzimy w okres lekkich sałatek :) ta wygląda cudnie i na pewno skorzystam z Twoje przepisu :)
OdpowiedzUsuńFajna taka sałatka, lekka i zdrowa :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Wszystko pysznie chrupiące!
OdpowiedzUsuńPycha!:-)
OdpowiedzUsuńPyszny łosoś!
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńNada się też na Wielkanoc, łososia bardzo lubię z tej okazji i najbardziej go lubię w asyście awokado. Pycha!
OdpowiedzUsuńTen łosoś wygląda obłędnie! fajny przepis!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam również do mnie: www.homemade-stories.blogspot.be
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń