piątek, 13 marca 2015

sałatka krewetkowa z awokado i grejpfrutem


Sałatka krewetkowa z awokado i grejpfrutem na rukoli, podana z dresingiem na bazie soku z grejpfruta z oliwą i miodem, jest pyszna i bardzo prosta do przygotowania.


200 g krewetek tygrysich
1 grejpfrut
1 awokado
75 g rukoli
2 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy
1 łyżka miodu
sól
pieprz
sezam


Obrać grejpfruta, odcinając górę i dół, zdejmując skórę i albedo. Wykroić miąższ do miski, wycisnąć też sok ze skórek. Awokado pokroić na ćwiartki, wyjąć pestkę i ściągnąć skórkę, owoce pokroić w podłużne plasterki. Na patelni rozgrzać połowę ilości oliwy, dodać drobno posiekany czosnek i podsmażyć, dodać obrane krewetki i podsmażyć je z każdej ze stron, doprawić solą oraz pieprzem. Na talerzach poukładać rukolę, na niej umieścić plasterki awokado oraz cząstki grejpfruta bez soku, na tym poukładać podsmażone krewetki. Dresing przygotować na bazie soku z grejpfruta z miodem oraz pozostałą oliwą, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Sałatkę polać dressingiem i posypać sezamem.

6 komentarzy:

  1. O, i na przednówku można zrobić fajną sałatkę

    OdpowiedzUsuń
  2. Żeby mi się tak chciało, jak mi się już nie chce...
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Coraz więcej znaków na niebie i ziemi wskazuje na to, że wiosna u bram - dowodem jest także Twój talerz, chce się wiosny, że hej!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, aż mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgłaszam zapotrzebowanie na Twoją sałatkę:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny przepis, szczególnie podoba mi się dodanie do krewetek avocado - wypróbuję następnym razem jak będę robił krewetki na sałacie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect