Sałatka krewetkowa z awokado i grejpfrutem na rukoli, podana z dresingiem na bazie soku z grejpfruta z oliwą i miodem, jest pyszna i bardzo prosta do przygotowania.
200 g krewetek tygrysich
1 grejpfrut
1 awokado
75 g rukoli
2 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy
1 łyżka miodu
sól
pieprz
sezam
Obrać grejpfruta, odcinając górę i dół,
zdejmując skórę i albedo. Wykroić miąższ do miski, wycisnąć też
sok ze skórek. Awokado pokroić na ćwiartki,
wyjąć pestkę i ściągnąć skórkę, owoce pokroić w podłużne plasterki. Na
patelni rozgrzać połowę ilości oliwy, dodać drobno posiekany czosnek i
podsmażyć, dodać obrane krewetki i podsmażyć je z każdej ze stron, doprawić solą oraz pieprzem. Na
talerzach poukładać rukolę, na niej umieścić plasterki awokado oraz
cząstki grejpfruta bez soku, na tym poukładać podsmażone krewetki.
Dresing przygotować na bazie soku z grejpfruta z miodem oraz pozostałą
oliwą, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Sałatkę polać dressingiem i posypać sezamem.
O, i na przednówku można zrobić fajną sałatkę
OdpowiedzUsuńŻeby mi się tak chciało, jak mi się już nie chce...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Coraz więcej znaków na niebie i ziemi wskazuje na to, że wiosna u bram - dowodem jest także Twój talerz, chce się wiosny, że hej!
OdpowiedzUsuńMmm, aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńZgłaszam zapotrzebowanie na Twoją sałatkę:-)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, szczególnie podoba mi się dodanie do krewetek avocado - wypróbuję następnym razem jak będę robił krewetki na sałacie
OdpowiedzUsuń