Mocno cytrynowe ciasteczka upieczone z dodatkiem pistacji, nadziane domową konfiturą z cytryn są bardzo chrupiące i pyszne. Cytrynowe ciasteczka z konfiturą upieczone na podstawie przepisu Anny Olson są doskonałym dodatkiem do kawci.
200 g masła
1/2 szklanki cukru
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 żółtka
skórka z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1/4 łyżeczki soli
4 łyżki pistacji
1/3 szklanki cytrynowej konfitury klasztornej
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 żółtka
skórka z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1/4 łyżeczki soli
4 łyżki pistacji
1/3 szklanki cytrynowej konfitury klasztornej
Utrzeć masło z cukrem na kremową, puszystą masę, dodać żółtka, skórkę, sok z cytryny i starannie wymieszać. Do masy przesiać mąki oraz dodać sól i zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki i zanurzać do połowy w miseczce z siekanymi orzechami tak, aby orzechowe okruchy przylgnęły do ciasta. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć kulki i pośrodku każdego ciasteczka zrobić dołek kciukiem, dołeczki wypełnić porcjami konfitury. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 175º C na około 18 minut. Ciasteczka studzić na kratce.
ciasteczka jak piękne oczko pierścionka , wszystko co lubię , bo i kruche ciasto i pistacje i konfitura cytrynowa
OdpowiedzUsuńDobrze zrobiłam ,że wczoraj cytryny namoczyłam....
Aluś, dobrze, oj dobrze :) wykorzystać tą konfiturę można w nieograniczony sposób :)
UsuńMiłego dnia!
Cudne! Alcia ma rację, jak oczka pierścionków.:)
OdpowiedzUsuń