codzienność

niedziela, 29 marca 2015

pasztet mięsny


Klasyczny domowy pasztet mięsny o idealnej konsystencji, wspaniałym smaku i pięknym zapachu. Wystarczy podpiec w piekarniku łopatkę wieprzową, słoniną, suszone grzybki, wątróbką drobiową oraz warzywa, potem zmielić, doprawić majerankiem i świeżo startą gałką muszkatołową i upiec domowy pasztet. Taki pasztet doskonale smakuje podany nie tylko na świąteczny stół, a jego smak wzbogaci domowy sos żurawinowy.



1000 g łopatki wieprzowej
500 g wątróbki drobiowej
200 g słoniny
30 g suszonych grzybów
1 marchew
2 cebule
3 ząbki czosnku
4 kulki ziela angielskie
1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
2 liście laurowe
1 chrupiąca kajzerka
2 jajka
sól
pieprz
majeranek
gałka muszkatołowa
1 łyżka masła
3 łyżki tartej bułki
 

Grzyby moczyć w dwóch szklankach wody. W dużym garnku podsmażyć pokrojoną w kostkę słoninę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki mięso i je zrumienić, dodać posiekane cebule, czosnek, pokrojoną w kostkę marchewkę i wszystko razem jeszcze chwilę smażyć. Do mięsa dodać grzyby oraz wodę z moczenia, całość doprawić solą, dodać ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz liście laurowe. Garnek przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 70 minut. Po tym czasie dodać obraną wątróbkę i całość piec jeszcze 10 minut. Garnek z mięsem wyciągnąć z piekarnika, do sosu dodać bułkę i całość zostawić do ostudzenia. Mięso, wątróbkę, warzywa i bułkę bez odciskania, zmielić trzy razy w maszynce do mięsa. Do masy dodać jajka, przyprawić do smaku majerankiem, solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową, wszystko razem dobrze wymieszać. Masę przełożyć do foremek keksowych wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką i piec około 60 minut w temperaturze 180° C, sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy. Pasztet dobrze ostudzić przed krojeniem.

9 komentarzy:

  1. Nie ma jak domowy pasztet:-) Fajny pomysł z tym wcześniejszym podpieczeniem składników:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowy pasztet najlepszy, pycha :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy pasztet najlepszy! Fajny i prosty przepis, na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham taaakie domowe pasztety <3 pychota!!!!
    Serdeczności!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje smaki!
    Nie wyobrażam sobie życia bez pasztetu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam domowy pasztet. !

    OdpowiedzUsuń
  7. o raaaaaju jaki swojski pasztecik:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak byłaby taka możliwość to odkroiłabym kawałek, a gdzie tam...zabrałabym cały :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przeczytałam, obejrzałam zdjęcia i także myślę, że jest pyszny. jest w nim wszystko, co lubię (warzywa muszą być i wątróbka), a smak pewnie jest wybitny, skoro mięsiwo jest wcześniej upieczone :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect