Doskonałe połączenie mocno kruchego ciasta z kwaskowatym agrestem i słodkim lukrem. Ten prosty do przygotowania kruchy placek z agrestem idealnie smakuje podany do kawy w letni, słoneczny dzień.
300 g mąki krupczatki
150 g masła
100 g cukru pudru
3 żółtka
600 g agrestu
Posiekać razem mąkę, masło i cukier, dodać żółtka i szybko zagnieć spójne ciasto.
W formie wyłożonej papierem do pieczenia wywałkować ciasto, na warstwie
ciasta równomiernie ułożyć agrest. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 35 minut.
1oo g cukru pudru
1oo g cukru pudru
3 łyżki wody
Połączyć składniki i polukrować ciasto.
genialnie wygląda:) śliczniutkie
OdpowiedzUsuńalez on piekny :) uwielbiam ciasta z agrestem! Wpraszam sie na kawalek ;*
OdpowiedzUsuńNie wiem, czy lubię ciasto z agrestem.
OdpowiedzUsuńJeszcze chyba nigdy nie jadłam;)
Twoje wygląda tak zachęcająco,
że z pewnością skusiłabym się na kawałek:)
Magda, agrest zatopiony w takim kruchym cieście wypada wyśmienicie, polecam bardzo. Miłego!
UsuńAgrest uwielbiam w pleśniaku. Pewnie i tu by mi posmakował:-) Miłego dnia:-)!
OdpowiedzUsuńUwielbiam agrest - kojarzy mi się z dzieciństwem, gdy obrywałam jeszcze zielony i bardzo kwaśny :)
OdpowiedzUsuńNiesamowite ciasto!
OdpowiedzUsuńCieniutkie i ten agrest.
Pysznie.
świetnie wygląda!, troche kojarzy mi się z mazurkiem ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda