środa, 31 lipca 2013

kruchy placek z agrestem


Doskonałe połączenie mocno kruchego ciasta z kwaskowatym agrestem i słodkim lukrem. Ten prosty do przygotowania kruchy placek z agrestem idealnie smakuje podany do kawy w letni, słoneczny dzień.  


300 g mąki krupczatki
150 g masła
100 g cukru pudru
3 żółtka
600 g agrestu

Posiekać razem mąkę, masło i cukier, dodać żółtka i szybko zagnieć spójne ciasto. W formie wyłożonej papierem do pieczenia wywałkować ciasto, na warstwie ciasta równomiernie ułożyć agrest. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 35 minut.


1oo g cukru pudru
3 łyżki wody

Połączyć składniki i polukrować ciasto. 

8 komentarzy:

  1. genialnie wygląda:) śliczniutkie

    OdpowiedzUsuń
  2. alez on piekny :) uwielbiam ciasta z agrestem! Wpraszam sie na kawalek ;*

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem, czy lubię ciasto z agrestem.
    Jeszcze chyba nigdy nie jadłam;)
    Twoje wygląda tak zachęcająco,
    że z pewnością skusiłabym się na kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, agrest zatopiony w takim kruchym cieście wypada wyśmienicie, polecam bardzo. Miłego!

      Usuń
  4. Agrest uwielbiam w pleśniaku. Pewnie i tu by mi posmakował:-) Miłego dnia:-)!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam agrest - kojarzy mi się z dzieciństwem, gdy obrywałam jeszcze zielony i bardzo kwaśny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowite ciasto!
    Cieniutkie i ten agrest.
    Pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. świetnie wygląda!, troche kojarzy mi się z mazurkiem ;)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect