codzienność

czwartek, 18 lipca 2013

kruszon z agrestem


Mocno kruche dwukolorowe, niesłodkie ciasto, kwaskowate agrestowe nadzienie i chrupiąca, słodka beza składa się na ulubione ciasto. Kruszon z agrestem według przepisu mojej Mamy doskonale smakuje podany do kawy.


500 g mąki pszennej
250 g masła
2 łyżki oliwy
2 łyżki cukru
5 żółtek
3 łyżki kakao
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 g agrestu 

Posiekać razem mąkę, proszek, masło i cukier, dodać żółtka, oliwę i szybko zagnieć spójne ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao, zagnieść ciasto. Wyłożyć formę papierem do pieczenia, na dnie rozkruszyć 2/3 ciasta białego oraz 2/3 ciasta ciemnego, całość ugnieść. Na warstwie ciasta równomiernie ułożyć agrest. 


5 białek
1 szklanka cukru
szczypta soli  

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie powoli ubijając dodawać cukier, ubijać, aż cukier się rozetrze. Tak ubita pianę rozłożyć na warstwie agrestu. Na wierzch rozkruszyć jak kruszonkę pozostałe ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 60 minut.

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam połączenie kwaśnego i słodkiego. Musi być obłędne. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. prawdziwa esencja lata w tym cieście,a agrest zieloniutki piękny

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! To wygląda obłędnie :) uwielbiam desery z agrestem ;)

    Buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  4. Już kopiuję i piekę dziś, zaraz, natentychmiast!

    OdpowiedzUsuń
  5. podoba mi się ogromnie! ciasta z owocami są po prostu najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  6. agrest jest taki niepozorny! my ostatnio zachwycaliśmy się zwykłym kompotem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale śliczne, pyszne ciasto! Uwielbiam agrest, jak zresztą wszelkie kwaśne owoce:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect