sobota, 13 lipca 2013

prowansalski sos z anchois

 
Anchois to sardela, która jest doskonałym dodatkiem do sałatek, dressingów czy też past. Nadaje się jako składnik sosu i świetnie smakuje, gdy się go poda do warzyw surowych lub lekko obgotowanych. Prowansalski sos z anchois przygotowany według przepisu Sophie Grigson, nada zwykłej potrawie niecodziennego charakteru i wykwintnego smaku.


6 filecików anchois
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki

 1 łyżka octu z czerwonego wina
2 łyżki soku z cytryny
1/3 szklanki oliwy
pieprz

Składniki sosu zmiksować na gładką masę. 

2 komentarze:

  1. bardzo intrygujące połączenie:) sosik idealny dla mnie (bo miśku nie lubi anchois:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect