Curry według źródła to nazwa sposobu przyrządzenia potraw w kuchni indyjskiej. Istnieje wiele odmian curry, różnicę w smaku zawdzięczając odpowiedniemu doborowi kompozycji przypraw, tak zwanej masali. Kurczak mughlai to bardzo aromatyczne i łagodne curry. To udka z kurczaka w aromatycznym indyjskim sosie z dodatkiem wielu przypraw, jogurtu, śmietany i migdałów. Przepis na kurczaka w tym pysznym sosie z programu Nigelli Lawson, doskonale smakuje podawany z ryżem.
kawałek korzenia imbiru
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki płatków chili
4 łyżki mielonych migdałów
1/2 szklanki wody
1200 g udek z kurczaka
1/4 szklanki oleju
Udka kurczaka obrać z kości i podzielić na mniejsze części. Na
dużej patelni podgrzać olej i podsmażać partiami kawałki kurczaka na złoty kolor, przekładać do innego naczynia.
5 ziaren mielonego kardamonu
1 laska cynamonu
2 liście laurowe
4 goździki
2 cebule
1 szklanka jogurtu greckiego
1 laska cynamonu
2 liście laurowe
4 goździki
2 cebule
1 szklanka jogurtu greckiego
1 szklanka bulionu z kury
1/2 szklanki śmietany kremówki
1/2 szklanki rodzynek sułtańskich
1 łyżeczka garam masala
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki śmietany kremówki
1/2 szklanki rodzynek sułtańskich
1 łyżeczka garam masala
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki płatków migdałów
Posiekaną cebulę i kardamon, cynamon, liście laurowe, goździki dodać do oleju. Gotować, ciągle mieszając, aż będzie miękka i lekko brązowa. Wlać zmiksowaną
wcześniej pastę i gotować wszystko, aż nabierze koloru. Mieszając dodać jogurt, aby zrobił się sos, potem dolać bulion, śmietanę i dodać rodzynki. Podsmażonego kurczaka włożyć z powrotem na patelnię i posypać mieszanką garam masala, cukrem i solą. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut, sprawdzając czy mięso jest dokładnie ugotowane. Przed podaniem posypać zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Pracochłonne, ale efekt jest na pewno wspaniały!
OdpowiedzUsuńmożna zgłodnieć! :)
OdpowiedzUsuńW tym wydaniu kurczak musiał smakować wyśmienicie. I te aromatyczne przyprawy. Ależ pięknie musiało pachnieć w Twojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwinna
Genialny przepis Nigelli, uwielbiam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńdla takich potraw warto żyć:) boski!
OdpowiedzUsuń