poniedziałek, 15 lipca 2013

kurczak mughlai


Curry według źródła to nazwa sposobu przyrządzenia potraw w kuchni indyjskiej. Istnieje wiele odmian curry, różnicę w smaku zawdzięczając odpowiedniemu doborowi kompozycji przypraw, tak zwanej masali. Kurczak mughlai to bardzo aromatyczne i łagodne curry. To udka z kurczaka w aromatycznym indyjskim sosie z dodatkiem wielu przypraw, jogurtu, śmietany i migdałów. Przepis na kurczaka w tym pysznym sosie z programu Nigelli Lawson, doskonale smakuje podawany z ryżem. 


kawałek korzenia imbiru
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki płatków chili
4 łyżki mielonych migdałów
1/2 szklanki wody

Włożyć kawałek obranego imbiru, obrany czosnek, kumin, kolendrę i chili do miksera i zmiksować. Dodać mielone migdały i wodę, znów zmiksować i odstawić na bok.

1200 g udek z kurczaka 
1/4 szklanki oleju

Udka kurczaka obrać z kości i podzielić na mniejsze części. Na dużej patelni podgrzać olej i podsmażać partiami kawałki kurczaka na złoty kolor, przekładać do innego naczynia. 

5 ziaren mielonego kardamonu
1 laska cynamonu
2 liście laurowe
4 goździki
2 cebule
1 szklanka jogurtu greckiego
1 szklanka bulionu z kury
1/2 szklanki śmietany kremówki
1/2 szklanki rodzynek sułtańskich
1 łyżeczka garam masala
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki płatków migdałów

Posiekaną cebulę i kardamon, cynamon, liście laurowe, goździki dodać do oleju. Gotować, ciągle mieszając, aż będzie miękka i lekko brązowa. Wlać zmiksowaną wcześniej pastę i gotować wszystko, aż nabierze koloru. Mieszając dodać jogurt, aby zrobił się sos, potem dolać bulion, śmietanę i dodać rodzynki. Podsmażonego kurczaka włożyć z powrotem na patelnię i posypać mieszanką garam masala, cukrem i solą. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut, sprawdzając czy mięso jest dokładnie ugotowane. Przed podaniem posypać zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. 

5 komentarzy:

  1. Pracochłonne, ale efekt jest na pewno wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  2. można zgłodnieć! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W tym wydaniu kurczak musiał smakować wyśmienicie. I te aromatyczne przyprawy. Ależ pięknie musiało pachnieć w Twojej kuchni :)

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny przepis Nigelli, uwielbiam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. dla takich potraw warto żyć:) boski!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect