codzienność

poniedziałek, 1 lipca 2013

bulgur z zielonymi szparagami, pieczoną papryką i pomidorami


Połączenie zielonych szparagów z suszonymi pomidorami i pieczoną papryką podaną w towarzystwie kaszy bulgur jest doskonałe. Bulgur z zielonymi szparagami, pieczoną papryką i pomidorami smakuje podane na ciepło i zimno.
 
1 szklanka kaszy bulgur 
500 g zielonych szparagów 
2 papryki
100 g suszonych pomidorów 
4 łyżki oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
sól
pieprz
 

Bulgur opłukać, przełożyć do miseczki i zalać wrzącą, osoloną wodą około centymetr nad powierzchnię kaszy, przykryć i odstawić na 15 minut. Paprykę umyć przekroić na pół i oczyścić z nasion. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200° C, aż skórka sczernieje, poczekać chwilę aż ostygnie i obrać ze skórki. Na patelni na rozgrzanym połowę oliwy i zeszklić cebulę posiekaną w drobną kostkę, dodać posiekany drobno czosnek i chwilę smażyć, dodać pokrojone na mniejsze kawałki szparagi i dusić kilka minut, aż szparagi będą miękkie. Suszone pomidory odsączyć z oliwy i pokroić w paski, dodać do szparagów. Do warzyw dodać kaszę, posiekaną natkę pietruszki oraz pozostałą oliwę i wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. 

9 komentarzy:

  1. Lekkie, kolorowe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale to smakowicie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już sobie wyobrażam ten smak :) i te cudne kolory... :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja lubię takie sałatki. Pyszna!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. kolorowa!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj przepyszna musiała być:-) Czy w smaku podobna jest do kuskus?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, kasza bulgur ma podobny smak do quinoa, polecam bardzo :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Jaka szkoda, ze znow trzeba czekac do przyszlej wiosny :( Piekna salatka!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect