Połączenie zielonych szparagów z suszonymi pomidorami i pieczoną papryką podaną w towarzystwie kaszy bulgur jest doskonałe. Bulgur z zielonymi szparagami, pieczoną papryką i pomidorami smakuje podane na ciepło i zimno.
1 szklanka kaszy bulgur
500 g zielonych szparagów
2 papryki
100 g suszonych pomidorów
4 łyżki oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
sól
pieprz
Bulgur opłukać, przełożyć do miseczki i zalać wrzącą, osoloną wodą około centymetr nad powierzchnię kaszy, przykryć i odstawić na 15 minut. Paprykę
umyć przekroić na pół i oczyścić z nasion. Ułożyć na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200° C, aż skórka
sczernieje, poczekać chwilę aż ostygnie i obrać ze skórki. Na patelni na rozgrzanym połowę oliwy i zeszklić cebulę posiekaną w drobną kostkę, dodać posiekany drobno czosnek i chwilę smażyć, dodać pokrojone na mniejsze kawałki szparagi i dusić kilka minut, aż szparagi będą miękkie. Suszone pomidory odsączyć z oliwy i pokroić w paski, dodać do szparagów. Do warzyw dodać kaszę, posiekaną natkę pietruszki oraz pozostałą oliwę i wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Lekkie, kolorowe danie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyszło :)
OdpowiedzUsuńale to smakowicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobrażam ten smak :) i te cudne kolory... :)))
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie sałatki. Pyszna!:)
OdpowiedzUsuńkolorowa!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńOj przepyszna musiała być:-) Czy w smaku podobna jest do kuskus?
OdpowiedzUsuńMarzenko, kasza bulgur ma podobny smak do quinoa, polecam bardzo :) Pozdrawiam
UsuńJaka szkoda, ze znow trzeba czekac do przyszlej wiosny :( Piekna salatka!
OdpowiedzUsuń