codzienność

niedziela, 14 lipca 2013

czekoladowe tarteletki z kremem i czereśniami


Małe bezglutenowe babeczki upieczone z mielonych migdałów z dodatkiem mąki z tapioki i kakao, wypełnione kremem na bazie serka mascarpone i jogurtu naturalnego, udekorowane pysznymi czereśniami gotowanymi w czerwonym wytrawnym winie o aromacie wanilii. Czekoladowe tarteletki z kremem i czereśniami należy nadziewać na kilka minut przed podaniem, gdyż spody szybko wilgotnieją. 


360 g mielonych migdałów
100 g mąki z tapioki
150 g masła
30 g kakao
50 g cukru pudru
1 jajko
sól 

Połączyć migdały, kakao, jajko, cukier, masło i szczyptę soli, zagnieść ciasto. Ciastem wyłożyć dno foremek na babeczki i układać je na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C i piec 15 minut. Korpusy ostudzić przed wyciągnięciem z foremek.


500 g wydrylowanych czereśni
100 g cukru
125 ml wytrawnego czerwonego wina
1 laska wanilii 

Czereśnie w garnku zasypać cukrem, zalać winem i dodać przeciętą na pół laskę wanilii, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu, około 10 minut. Całość ostudzić, czereśnie odcedzić z syropu. Syrop wlać do garnka i zredukować jego objętość o połowę, ostudzić i połączyć z czereśniami.   


250 g mascarpone
200 g jogurtu naturalnego
50 g cukru pudru
1 łyżka ekstrakt z wanilii

Mascarpone i jogurt ubić z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii na gładką masę. Kremem napełnić korpusy tarteletek, na wierzch układać czereśnie z syropem.

8 komentarzy:

  1. uwielbiam czereśnie w takich pysznościach, a jak to wygląda! o matko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamilo droga - podziwiam twoją systematyczność blogerską - mam u ciebie takie zaległości, że hoho! no i twoją konsekwencję: po prostu co post, to jakieś pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kamilko jak zwykle pyszności, jak mi tego będzie brakowało na urlopie... Mam jednak nadzieję, że czasem uda mi się zaglądnąć. Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Trzy razy tak! Dla czereśni, dla mascarpone i dla tartaletek w całości :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kamilko, ale piekne zdjecia i sliczne tartaletki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o kurcze, zapierają dech , wow

    OdpowiedzUsuń
  7. ale pyszności u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect