codzienność

piątek, 26 lipca 2013

chłodnik litewski


Piotrusiu!
Doprawdy nie wiem, czy masz rację w litewskochłodnikowej materii. 

Najbardziej kompetentna książka z litewskimi przepisami, 
jaką posiadam, a mianowicie dzieło Lithuanian Traditional Foods, 
napisane przez panią Birutę Imbrasiene, a wydane w Wilnie w roku 1998, 
potwierdza moje przypuszczenia. Cytuję listę składników: 
"2 ugotowane, obrane i starte buraki, 2 drobno pokrojone ogórki, 
2 jajka ugotowane na twardo, 100 g kwaśnej śmietany, 
1 l kwaśnego mleka lub maślanki, 1 szklanka przegotowanej wody, 
posiekany pęczek koperku, posiekany pęczek szczypiorku, sól". 
W dodatku do takiego chłodnika obowiązkowo podaje się na 
Litwie ugotowane ziemniaki, oczywiście w osobnym naczyniu.
Robert Makłowicz
Dialogi języka z podniebieniem



Chłodnik litewski z przepisu Piotra Bikonta, przygotowany z botwiny i zsiadłego mleka z dodatkiem soku z kiszonych ogórków jest przepyszny. Doskonale smakuje gdy się do niego poda szyjki rakowe lub podsmażane na oliwie krewetki z dodatkiem czosnku, które są jędrne i nie dominują smaku chłodnika.


1000 ml zsiadłego mleka
500 ml gęstej śmietany
250 ml soku z ogórków kiszonych
1 pęczek botwiny
1/2 pęczka rzodkiewki
3 jajka
1 pęczek koperku
sól
pieprz

Ogórek obrać, pokroić, posolić i odstawić. Botwinkę posiekać, ugotować i odstawić do ostudzenia. Jajka ugotować na twardo. Mleko zsiadłe ubić trzepaczką w dużym garnku. Osobno ubić śmietanę, dodać do mleka i jeszcze ubijać, do ukazania się pęcherzyków powietrza. Ogórki odcisnąć z soku i dodać do mleka. Wlać botwinę razem w wywarem, sok z ogórków, wrzucić drobno pokrojoną rzodkiewkę, posiekany koperek i jajka na twardo. Dodać pieprzu i soli do smaku, wstawić do lodówki. 


8 komentarzy:

  1. ten kolor zachwyca:) achh

    OdpowiedzUsuń
  2. ale smaka mi narobilas :) wyglada super pysznie ;*

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podoba ta wersja chłodniku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. NIgdy jeszcze nie jadlam takiego chlodnika...wyglada wysmienicie. I ten kolorek...wspanialy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Krewetka w chłodniku: super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kolor zupeczki i pyreczek nie pozwoli mi dziś zasnąć !!!!!!!!!!!! :)

    Cudownie !

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect