Pyszny
i bardzo aromatyczny syrop, idealny na upały, jest bardzo prosty do
wykonania. Wystarczy macerować płatki róży w gorącej wodzie, a potem dodać truskawki i cukier. Ten syrop
doskonale smakuje dolany do wody, można go również dodać do
deseru czy też podawać z jogurtem, bo jest z kawałkami truskawek. Różany syrop z truskawkami przygotowany na podstawie tego przepisu, dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2013.
40 kwiatów róży
1000 g truskawek
1000 ml wody
1000 g cukru
Płatki oberwać, połowę za nich zagotować w wodzie, zdjąć z gazu. Wywar pozostawić na 20 minut do macerowania, następnie odcedzić, wlać z powrotem do garnka. Drugą połowę płatków zagotować w wywarze, znowu pozostawić na 20 minut do macerowania, następnie wywar odcedzić i przelać do drugiego naczynia. Wywar wstawić na kuchenkę, dodać truskawki i cukier, zagotować i gotować na wolnym ogniu około 3 minut. Jeszcze gorący wywar przelać do wyprażonych słoików i zamykać wygotowanymi i osuszonymi
pokrywkami. Przechowywać w chłodnym miejscu.
pyszne smaki!
OdpowiedzUsuńnieustannie zachwycają mnie wszelkie przetwory z płatków róży, może kiedyś się odważę i użyję ich również we własnej kuchni
OdpowiedzUsuńZachwycasz kolejnymi odsłonami różanymi:-) Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńCudowny po prostu!:)
OdpowiedzUsuńkolor świetny ,a smak tez :)
OdpowiedzUsuń