niedziela, 7 lipca 2013

różany syrop z truskawkami


Pyszny i bardzo aromatyczny syrop, idealny na upały, jest bardzo prosty do wykonania. Wystarczy macerować płatki róży w gorącej wodzie, a potem dodać truskawki i cukier. Ten syrop doskonale smakuje dolany do wody, można go również dodać do deseru czy też podawać z jogurtem, bo jest z kawałkami truskawek. Różany syrop z truskawkami przygotowany na podstawie tego przepisu, dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2013.


40 kwiatów róży
1000 g truskawek
1000 ml wody
1000 g cukru

Płatki oberwać, połowę za nich zagotować w wodzie, zdjąć z gazu. Wywar pozostawić na 20 minut do macerowania, następnie odcedzić, wlać z powrotem do garnka. Drugą połowę płatków zagotować w wywarze, znowu pozostawić na 20 minut do macerowania, następnie wywar odcedzić i przelać do drugiego naczynia. Wywar wstawić na kuchenkę, dodać truskawki i cukier, zagotować i gotować na wolnym ogniu około 3 minut. Jeszcze gorący wywar przelać do wyprażonych słoików i zamykać wygotowanymi i osuszonymi pokrywkami. Przechowywać w chłodnym miejscu.  



5 komentarzy:

  1. nieustannie zachwycają mnie wszelkie przetwory z płatków róży, może kiedyś się odważę i użyję ich również we własnej kuchni

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwycasz kolejnymi odsłonami różanymi:-) Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny po prostu!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. kolor świetny ,a smak tez :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect