Ratatouille to jarska potrawa prowansalska, opierająca się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach. Grillowane ratatouille doprawione świeżymi ziołami, podane z bagietką, to lekki posiłek, który doskonale nadaje się na obiad czy kolację.
1 bakłażan
2 cukinie
3 pomidory
2 cebule
1 papryka
2 cukinie
3 pomidory
2 cebule
1 papryka
oliwa
sól
pieprz
oregano
sól
pieprz
oregano
szczypiorek
Bakłażana, cukinie, pomidory, obrane cebule pokroić w plastry. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Warzywa delikatnie posmarować oliwą, doprawić solą i pieprzem i umieszczać warzywa partiami na rozgrzanym grillu, przypiekać je z dwóch stron, aż zmiękną i odcisną się na nich żeberka rusztu. Pokroić zgrillowane warzywa w spore kawałki, zmieszać i posypać posiekanymi ziołami.
wyglada super pysznie! Uwielbiam grillowane warzywa :)
OdpowiedzUsuńmilego dnia ;*
Narobiłaś mi smaka :)))
OdpowiedzUsuńGrillowana wersja tego dania jest niezwykle aromatyczna:)
OdpowiedzUsuńale pyszne kąski:)
OdpowiedzUsuńChętnie wprosiłabym się do Ciebie :)
OdpowiedzUsuńale to smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńKocham takie właśnie jedzonko:)
OdpowiedzUsuńwspaniałe, lekkie, warzywne, idealne dla odchudzających i dbających o linię smakoszy!!! Uwielbiam lato! niech nie mija
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
monika
O rany, zrobiłaś "moją" sałatkę. Wpraszam się na obiad!
OdpowiedzUsuń