poniedziałek, 31 października 2022
rolada z Oreo
czwartek, 27 października 2022
kakaowe makaroniki
Boża krówko, leć do nieba - przynieś mi kawałek chleba,
chociaż, przyznam, z większym smakiem
zjadłbym kawał placka z makiem,
albo rurki z czekoladą, albo struclę z marmoladą.
Przynieś babkę nadziewaną i różowe ciastka z pianą.
Oraz trzy makaroniki, cztery keksy, dwa pierniki,
dalej: lody waniliowe oraz krówki śmietankowe.
Przynieś chałwę i landrynki, pomarańcze, mandarynki,
ananasy, marcepany, winogrona i banany,
i moreli ze dwie skrzynie, i daktyle, i brzoskwinie,
i rodzynki, i migdały, funt karmelków, kwaśnych, małych,
gruszki w cukrze, no i figi, mogą też być makagigi,
Marmoladki i wafelki, i blok czekoladowy wielki.
Przynieść także pączków sześć, bo zachciało mi się jeść!
A dla moich sióstr i matki - przynieś, krówko, dwie pomadki.
"Chlebuś raz!" - biedronka pisła
I do nieba w górę prysła.
Magdalena Samozwaniec
Kakaowe makaroniki, zostały przygotowane na bezie włoskiej i są przekładana masą na bazie mascarpone.
150 g mielonych migdałów
35 g kakao
115 g cukru pudru
60 g białek
W miski przesiać mielone migdały, kakao i cukier, wymieszać. Dodać białka i całość wymieszać, wyrabiając gęstą masę.
150 g cukru
50 ml wody
Do garnka wlać wodę dodać cukier i całość zagotować do temperatury 117° C.
60 g białek
35 g cukru
W misce ubić białka na sztywno, dodać cukier i ubić. Cały czas ubijając dodawać stopniowo gorący syrop. Całość ubijać do momentu, aż temperatura spadnie do 40° C. Do masy z mielonymi migdałami dodawać porcjami ubite białka, mieszając, aż masa będzie jednolita i gładka. Ostatnią porcję białek wmieszać bardzo delikatnie. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą nasadką około centymetra. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże makaroniki pozostawiając między nimi spore odstępy. Po zapełnieniu całej blaszki, odstawić ją na godzinę, by makaroniki się wysuszyły. Dobrze wysuszone nie będą się kleiły przy dotyku, a na ich powierzchni utworzy się skorupka. Makaroniki piec w piekarniku rozgrzanym do 150º C przez 10 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 120º C i piec kolejne 6 minut. Ostudzić przed zdjęciem z blachy.
150 g mascarpone
15 g cukru z wanilią
Ser mascarpone miksować z cukrem, aż stanie się puszysty. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i przekładać makaroniki.
poniedziałek, 24 października 2022
chleb gryczany z cebulką
Chleb gryczany z cebulką z przepisu Gucia jest bohaterem październikowej piekarni Amber. Chleb jest bardzo bogaty w smaku, w swoim składzie ma różne rodzaje mąki i jest aromatyczny dzięki dodatkowi smażonej cebuli. Pieczenie w garnku żeliwnym sprawia, że chleb ma chrupiącą skórkę i miękki miękisz.
300 g zakwasu żytniego
100 g mąki gryczanej
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g mąki żytniej pełnoziarnistej
400 g mąki pszennej
540 g wody
15 g soli
30 g miodu
20 g masła
130 g smażonej cebuli
W misce wymieszać mąki z zakwasem i wodą, odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać sól, miód i kontynuować wyrabianie na drugiej prędkości do dobrego wyrobienia siatki glutenowej i wyraźnego oddzielania się ciasta od ścianek miksera, przez około 25 minut. Następnie do ciasta dodawać po kawałku masło oraz cebulę i dobrze połączyć wszystko z masą. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem do wyrastania na około 15o minut. Międzyczasie składać ciasto cztery razy w odstępach czasu. Ciasto wyłożyć na posypanym mąką blacie, podzielić ciasto na dwie części, z każdej uformować kule i pozostawić na 15 minut. Po tym czasie uformować bochenki, przełożyć do koszyczków i pozostawić do wyrośnięcia na około 90 minut. Piec chleby w garnku żeliwnym przez 20 minut z pokrywką w temperaturze 240° C, kolejne 15 minut bez pokrywki w 220° C. Chleby studzić na kratce.
Chleb gryczany z cebulką na blogach:
Konawalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Zacisze kuchenne
czwartek, 20 października 2022
jabłecznik
Jabłecznik, to przepyszne ucierane ciasto z jabłkami o aromacie cynamonu. Ciasto jest lżejsze niż tradycyjna szarlotka na cieście kruchym i bardzo proste do upieczenia. To ciasto jest bardzo uniwersalne i zawsze smakuje. Jabłecznik zyskuje w smaku z każdym dniem, jest bardzo wilgotny i puszysty.
1000 g jabłek
120 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka umieścić w garnku, dodać cukier, cynamon i całość podgrzać, co pewien czas mieszając, aż do lekkiego podduszenia jabłek i wyparowania soku. Całość odstawić do ostudzenia.
250 g masła
160 g cukru
6 jajek
90 ml mleka
260 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
W misce utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodawać kolejno żółtka po jednym, kolejne dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Do masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko i utrzeć. Na samym końcu wmieszać do ciasta białka ubite na sztywno z solą. Połowę ciasta przełożyć do mniejszej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec ciasto 12 minut. Formę wyciągnąć z piekarnika. Na cieście rozsmarować masę jabłkową. Na jabłkach rozsmarować równomiernie pozostałe ciasto. Formę umieścić w piekarniku i piec ciasto przez około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
sok z 1/4 cytryny
niedziela, 16 października 2022
chleb buraczkowy
środa, 12 października 2022
łaciate ciasto z serem i jabłkami
sobota, 8 października 2022
ciasto z kremem budyniowym i gruszkami
30 g kakao
110 g mąki pszennej
160 g cukru
80 ml oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
500 ml wody
3 galaretki gruszkowe
50 ml wody
500 ml mleka
160 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
30 g mąki pszennej
200 g masła
20 ml likieru gruszkowego
25 g kakao