Pyszne rozmarynowe bułeczki w kształcie supełka, posypane aromatyczną solą, z dodatkiem skórki z cytryny i rozmarynu. Przepis na te wspaniałe bułki z solą i rozmarynem pochodzi od Amber, która gospodarzy Weekendowej piekarni #127.
2 łyżeczki suszonych drożdży
250 ml wody
375 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżka oliwy
Umieścić suszone drożdże, mąkę i sól morską w misce miksera. Wymieszać składniki razem, dodać wodę i oliwę z oliwek. Zagnieść za pomocą końcówki do zagniatania ciasta na małej prędkości do 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Zebrać ciasto w kulę, umieścić w lekko posmarowanej misce, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyjąć ciasto z pojemnika, złożyć raz. Podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować wałek, który zawinąć w rolkę. Instrukcja znajduje się tutaj. Umieścić rolki na blasze, przykryć bułeczki ściereczką i zostawić do wyrastania na godzinę.
skórka otarta z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu
1/2 łyżeczki grubej soli morskiej
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Wymieszać
w małej misce skórkę z cytryny, drobno posiekany rozmaryn i grubą sól
morską. Tuż przed wstawieniem bułeczek do piekarnika, posmarować każdą
oliwą z oliwek, a następnie posypać mieszanką soli. Piec około 15
minut, w piekarniku nagrzanym do 200° C, na złoty kolor.