codzienność

sobota, 21 czerwca 2025

sernik gotowany z truskawkami


Sernik gotowany, to pyszne ciasto bez pieczenia, na herbatnikach. Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem, aby stężało, a składniki dobrze się połączyły i herbatniki zmiękły. Masa serowa jest szybka do przygotowania, bo wystarczy tylko zagotować składniki. Tak przygotowany sernik jest bardzo smaczny i kremowy. Masa serowa doskonale smakuje połączona z galaretką truskawkową i truskawkami. Sernik gotowany z truskawkami, inspirowany przepisem Orchideli, to pyszne ciasto w którym warstwa sera i truskawek doskonale się uzupełniają.

1000 twarogu sernikowego
200 g masła
3 jajka
150 g cukru
10 g cukru z wanilią
180 ml mleka
2 budynie waniliowe
400 g herbatników


Do garnka przełożyć twaróg, dodać masło, jajka i cukry. Całość zagotować, aż składniki się roztopią. W garnuszku rozmieszać mleko z budyniem, mieszankę dodać do twarogu i cały czas mieszając gotować, aż masa zgęstnieje jak budyń. Na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie ułożyć herbatniki. Połowę masy twarogowej przelać na herbatniki, na wierzchu ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć pozostałą masę twarogową, na tym ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Całość odstawić w zimne miejsce aby stężało. 

2 galaretki truskawkowe
500 ml wody
600 g truskawek

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości wody, dodać pokrojone na kawałki truskawki, wystudzić. Na herbatnikach wyłożonych na blasze rozprowadzić wystudzoną galaretkę z truskawkami, całość schłodzić w lodówce.

środa, 11 czerwca 2025

ciasto makowe z truskawkami


Ciasto makowe z truskawkami, to połączenie biszkoptowego ciasta z dodatkiem maku, z pysznym budyniowym kremem i truskawkami. Ciasto z tego przepisu, to pyszna i efektowna propozycja na wiele okazji.

7 jajek
160 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej 
160 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
135 g maku
sok z 1/4 cytryny
szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Na samym końcu wmieszać do masy mak oraz sok z cytryny. Masę wyłożyć do mniejszej blachy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na dwie części.


700 ml mleka
4 żółtka
120 g cukru
20 g cukru z wanilią
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
300 g masła 
300 g truskawek

Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą część mleka zmiksować z mąkami oraz żółtkami. Dodać do gotującego się mleka, zagotować ciągle mieszając. Budyń ostudzić, przykrywając go folią spożywczą. W misce utrzeć masło na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszy biszkoptowy blat. Blat posmarować cienką warstwą kremu, na kremie ułożyć truskawki, na wierzchu rozsmarować pozostały krem. Na wierzchu ułożyć drugi blat, docisnąć. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce.

250 ml śmietany do ubijania
20 g cukru z wanilią

W garnuszku ubić śmietanę z cukrem na sztywno, rozsmarować ją na wierzchu ciasta.

wtorek, 3 czerwca 2025

tort z truskawkami


Tort z truskawkami, to połączenie biszkoptu pieczonego na oleju z kremem na bazie śmietany i mascarpone oraz lekkiego i orzeźwiającego w smaku dżemu truskawkowego. Tort jest prosty w wykonaniu, dobrze smakuje i pasuje na małe uroczystości rodzinne lub jako lekki deser do wiosennej kawy.

8 jajek
200 g cukru
20 g cukru z wanilią
240 g mąki pszennej
60 g oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli 

W misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą ubić jajka z solą i cukrami na jasną, puszystą masę. Do masy dodać olej i ubić. Ściągnąć miskę z garnka, do masy dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do tortownicy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C, na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Biszkopt pozostawić do całkowitego ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Biszkopt przekroić w poprzek na trzy części.

500 g mascarpone
500 ml śmietany do ubijania
30 g cukru z wanilią
30 g cukru pudru

W misce ubić serek, śmietanę z cukrami do uzyskania gęstego kremu.

300 g truskawek
20 ml wody
50 g cukru
1 łyżeczka żelatyny

Do garnka włożyć pokrojone na części truskawki, wlać wodę i wsypać cukier. Całość zagotować, mieszają, że owoce się lekko rozpadną. Zestawić z ognia, dodać żelatynę, wymieszać. Masę ostudzić.

150 ml herbaty owocowej

Pierwszą część biszkoptu ułożyć na talerzu i skropić go 1/3 ilości nasączenia, na nim rozsmarować 1/3 ilości kremu, na kremie ułożyć połowę ilości dżemu. Położyć drugą część biszkoptu, skropić go 1/3 nasączenia, rozsmarować 1/3 ilości kremu oraz pozostały dżem. Na tym położyć ostatnią część biszkoptu, skropić nasączeniem, pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach toru, dowolnie przyozdobić. Tort schłodzić przed podaniem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect