Tort z truskawkami, to połączenie biszkoptu pieczonego na oleju z kremem na bazie śmietany i mascarpone oraz lekkiego i orzeźwiającego w smaku dżemu truskawkowego. Tort jest prosty w wykonaniu, dobrze smakuje i pasuje na małe uroczystości rodzinne lub jako lekki deser do wiosennej kawy.
8 jajek
200 g cukru
20 g cukru z wanilią
240 g mąki pszennej
60 g oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g cukru
20 g cukru z wanilią
240 g mąki pszennej
60 g oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
W misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą ubić jajka z solą i cukrami na jasną, puszystą masę. Do masy dodać olej i ubić. Ściągnąć miskę z garnka, do masy dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do tortownicy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C, na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Biszkopt pozostawić do całkowitego ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Biszkopt przekroić w poprzek na trzy części.
500 g mascarpone
500 ml śmietany do ubijania
30 g cukru z wanilią
30 g cukru pudru
500 ml śmietany do ubijania
30 g cukru z wanilią
30 g cukru pudru
W misce ubić serek, śmietanę z cukrami do uzyskania gęstego kremu.
300 g truskawek
20 ml wody
50 g cukru
1 łyżeczka żelatyny
20 ml wody
50 g cukru
1 łyżeczka żelatyny
Do garnka włożyć pokrojone na części truskawki, wlać wodę i wsypać cukier. Całość zagotować, mieszają, że owoce się lekko rozpadną. Zestawić z ognia, dodać żelatynę, wymieszać. Masę ostudzić.
150 ml herbaty owocowej
Pierwszą część biszkoptu ułożyć na talerzu i skropić go 1/3 ilości nasączenia, na nim rozsmarować 1/3 ilości kremu, na kremie ułożyć połowę ilości dżemu. Położyć drugą część biszkoptu, skropić go 1/3 nasączenia, rozsmarować 1/3 ilości kremu oraz pozostały dżem. Na tym położyć ostatnią część biszkoptu, skropić nasączeniem, pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach toru, dowolnie przyozdobić. Tort schłodzić przed podaniem.
Mistrzowski. Idealnie na sezon truskawkowy.
OdpowiedzUsuńpieknie
OdpowiedzUsuń