sobota, 21 czerwca 2025
sernik gotowany z truskawkami
środa, 11 czerwca 2025
ciasto makowe z truskawkami
160 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
160 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
135 g maku
sok z 1/4 cytryny
szczypta soli
4 żółtka
120 g cukru
20 g cukru z wanilią
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
300 g masła
300 g truskawek
20 g cukru z wanilią
wtorek, 3 czerwca 2025
tort z truskawkami
200 g cukru
20 g cukru z wanilią
240 g mąki pszennej
60 g oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
500 ml śmietany do ubijania
30 g cukru z wanilią
30 g cukru pudru
20 ml wody
50 g cukru
1 łyżeczka żelatyny
poniedziałek, 26 maja 2025
rabarbaranki
80 g cukru
30 ml wody
30 ml wody
1/2 laska wanilii
80 g cukru
30 g drożdży
180 ml wody
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
1/2 łyżeczka soli
150 g masła
15 ml wody
poniedziałek, 19 maja 2025
migdałowe ciasto z serem i rabarbarem
2 jajka
40 g cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
150 g cukru
10 g cukru z wanilią
250 ml oleju
220 g mielonych migdałów
150 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
300 g rabarbaru
30 g płatków migdałowych
cukier puder
poniedziałek, 12 maja 2025
bułki marchewkowe z nasionami
100 g marchewki
350 g mąki pszennej
30 g płatków owsianych
20 g słonecznika
9 g soli
wtorek, 6 maja 2025
chleb z czosnkiem niedźwiedzim
120 g oleju
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
100 g zakwasu żytniego
8 g suchych drożdży
700 g mąki pszennej
300 ml wody
czwartek, 1 maja 2025
trdelnik
150 ml mleka
70 g masła
15 g cukru pudru
13 g drożdży
3 żółtka
szczypta soli
100 g cukru
10 g cukru z wanilią
1 łyżeczka cynamonu
niedziela, 27 kwietnia 2025
ciasto anielskie z borówkami
250 g mąki pszennej
200 g cukru
10 g cukru z wanilią
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki winianu potasu
150 g borówki amerykańskiej
sobota, 19 kwietnia 2025
Wesołych Świąt
miłość i wiele radości.
Spędźcie te dni z tymi, którzy są dla Was ważni,
a dyngus niech będzie tylko pretekstem do zabawy!
Wielkanoc to nadzieja, która budzi się w sercu.
Niech Wasze serce bije dziś radośniej,
a każdy dzień przynosi nowe powody
Wesołych Świąt!
życzy
Kamila
piątek, 18 kwietnia 2025
babka drożdżowa warszawska
200 ml mleka
150 g cukru
150 g masła
10 żółtek
1 jajko
1 laska wanilii
50 ml mleka
50 g drożdży
skórka z 1 cytryny
50 g płatków migdałowych
50 g rodzynek
50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
30 ml rumu
1/2 łyżeczki soli
sok z 1 cytryny
czwartek, 17 kwietnia 2025
sernik wiedeński Magdy Gessler
100 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
300 g masła
skórka z 1 cytryny
200 g cukru pudru
10 jajek
2 laski wanilii
40 g kaszki manny
szczypta soli
cukier puder
środa, 16 kwietnia 2025
mazurek marcepanowy z wiśniami
75 g masła
15 g cukru z wanilią
30 g cukru pudru
40 g mielonych migdałów
1 jajko
szczypta soli
30 ml rumu
200 g masy marcepanowej
30 g masła
2 jajka
poniedziałek, 14 kwietnia 2025
cozonac
Cozonac według źródła, to słodkie ciasto drożdżowe, wypiekane jako tradycyjne świąteczne pieczywo w Europie Południowo - Wschodniej, w krajach takich jak Rumunia, Mołdawia, Bułgaria, Serbia, Macedonia Północna i Grecja. Ciasto jest bogate w składniki, takie jak, jajka, mleko i masło. Wypiek ten, jest przygotowywany na Wielkanoc w Rumunii, Serbii, Bułgarii, a w Rumunii i Mołdawii, wypiekany w wersji uproszczonej, ze składników wegańskich na Wielki Piątek. Wielkiej Brytanii pierwszy przepis na cozonac pojawia się w książce kucharskiej z 1718 r., z zaleceniem wypiekania go w długich i wąskich formach. Panettone, którego przepis był udostępniany i adaptowany w Europie Wschodniej po okupacji rzymskiej, jest często wymieniany jako punkt wyjścia dla cozonac. W Rumuni do nadzienia dodaje się kakao, rum, orzechy włoskie i rachatłukum, tworząc w ten sposób oryginalną wersję wypieku, którego nie można pominąć na żadnym stole wielkanocnym lub bożonarodzeniowym przez setki lat i jest powszechnie uznawany za tradycyjny deser. Nazwa tego tradycyjnego chleba wielkanocnego pochodzi od bułgarskiego słowa oznaczającego włosy. Przepis na ten przepyszny świąteczny chleb z Bałkanów, pochodzi z Bake Cook Repeat, i jest to propozycja Amber na kwietniowy wypiek w ramach wspólnej piekarni. To przepis na dwa chleby.
3/4 szklanki cukru
5 białka
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
2 łyżeczki ekstraktu rumowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
5 żółtek
6 łyżek masła
skórka z 1 pomarańczy
skórka z 1/2 cytryny
2 1/2 łyżeczki suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
czwartek, 10 kwietnia 2025
sernik biały puch
5 żółtek
140 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
200 g kwaśnej śmietany
14 białek
330 g cukru
20 g cukru z wanilią
1 budyń waniliowy
100 g rodzynek
szczypta soli
wtorek, 8 kwietnia 2025
nugatowe czekoladki
75 g cukru pudru
180 g mąki pszennej
1 żółtko
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w kształcie pasującym do wielkości foremek do czekoladek. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce.
200 g czekolady
100 g kremu orzechowego
Czekoladę drobno posiekać. Do miski włożyć 2/3 ilości czekolady, miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się wodą, tak by dno miski nie dotykało wody. Cały czas mieszając, rozpuścić czekoladę, doprowadzając ją do temperatury około 45º C. Zdjąć miskę z garnka i dodać pozostałą czekoladę, cały czas mieszać masę, aż czekolada rozpuści się i osiągnie temperaturę około 31º C. Tak przygotowaną czekoladą napełnić foremki do czekoladek, dokładnie rozsmarować na dnie i bokach foremek, odstawić w chłodne miejsce na 15 minut. Czekoladowe skorupki napełnić orzechowym kremem do 1/2 wysokości, na kremie umieścić ciastko. Na wierzchu rozprowadzić płynną czekoladę i wyrównać powierzchnię szpatułką. Czekolada powinna wypełniać w całości otwory w foremce. Czekoladki odstawić do wystudzenia, a następnie wyjąć z foremek.
niedziela, 6 kwietnia 2025
mazurek orzechowy
50 g cukru pudru
100 g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 żółtko
szczypta soli
200 g czekolady mlecznej
50 g czekolady deserowej
60 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
30 g kakao
40 ml oleju
szczypta soli
wtorek, 1 kwietnia 2025
delicja pomarańczowa
70 g cukru
50 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
750 ml wody
4 pomarańcze
50 ml soku z pomarańczy
30 g masła
3 jajka
50 g cukru
100 ml śmietany do ubijania
szczypta soli
czwartek, 27 marca 2025
babka kokosowa
160 g cukru
10 g cukru z wanilią
4 jajka
250 mąki pszennej
200 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
30 ml wody
10 g wiórków kokosowych