codzienność

niedziela, 6 kwietnia 2025

mazurek orzechowy


Mazurek na bardzo kruchym spodzie wypełniony nadzieniem orzechowym z dodatkiem czekolady. Mazurek orzechowy, to idealna propozycja na Wielkanoc, ale również na inne uroczystości i spotkania rodzinne. Jego intensywny smak oraz piękny wygląd z pewnością zrobią wrażenie na gościach.

175 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
100 g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 żółtko
szczypta soli

Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, sól, żółtko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i zostawić na 30 minut w chłodnym miejscu. Ciasto wywałkować na grubość około 7 minimetrów, w dowolnym kształcie, na wierzchu ułożyć ozdobny brzeg, ciasto ponakłuwać widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 25 minut. Spód ostudzić.
 
250 g orzechów laskowych
200 g czekolady mlecznej
50 g czekolady deserowej
60 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
30 g kakao
40 ml oleju
szczypta soli

Orzechy przesypać na suchą patelnię i podprażyć, mieszając od czasu do czasu. Następnie przełożyć je na ściereczkę kuchenną i pocierać je aby pozbyć się skórek. Orzechy przełożyć do malaksera i miksować, aż będą miały gładką konsystencję. Do orzechów dodać rozpuszczone czekolady oraz pozostałe składniki i wszystko razem zmiksować. Krem równomiernie rozsmarować na kruchym cieście, dowolnie udekorować. Mazurek schłodzić przed podaniem.

wtorek, 1 kwietnia 2025

delicja pomarańczowa


Delicja pomarańczowa, to ciasto powstałe na wzór popularnych biszkoptów z galaretką i czekoladą. Spód ciasta, to klasyczny biały biszkopt, kolejna warstwa, to galaretka pomarańczowa z cząstkami świeżych pomarańczy, a całość wykończona jest musem czekoladowym. Ciasto upieczone na podstawie przepisu z kolekcji Moje Wypieki jest przepyszne i doskonale nadaje się na uwieńczenie uroczystego obiadu bądź kolacji. Smakuje lekko i orzeźwiająco, bo połączenie czekolady i pomarańczy jest ponadczasowe.

2 jajka
70 g cukru
50 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do tortownicy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C, na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
 

2 galaretki pomarańczowe
750 ml wody
4 pomarańcze 

Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości wody, wystudzić. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, tak aby nie było błonek. Biszkopt przenieść na paterę i zapiąć w wysokiej obręczy do tortów. Na biszkopcie poukładać kawałki pomarańczy, zalać tężejącą galaretkę. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
 
200 g gorzkiej czekolady
50 ml soku z pomarańczy
30 g masła
3 jajka
50 g cukru
100 ml śmietany do ubijania
szczypta soli
2 łyżeczki kakao

Do garnuszka włożyć połamaną czekoladę, dodać masło, sok i rozpuścić w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Zostawić do przestudzenia. W mice ubić białka z solą na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i ubić. Do masy czekoladowej dodawać kolejno żółtka i wymieszać do połączenia. Do masy czekoladowej dodać połowę piany z ubitych białek, dla rozluźnienia konsystencji, delikatnie wymieszać. W drugiej misce ubić śmietanę na sztywno. Ubitą śmietanę dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać resztę ubitych białek i również delikatnie wymieszać. Mus czekoladowy wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Całość schłodzić przez noc w lodówce. Kakao posypać na wierzchu ciasta.

czwartek, 27 marca 2025

babka kokosowa


Babka kokosowa jest szybka do przygotowania i bardzo dobrze smakuje. Dodatek oliwy pomarańczowej podkręca smak babki. Babka długo zachowuje świeżość, a przepis sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc, ale i na każdą inną okazję.  

240 ml oliwy pomarańczowej
160 g cukru
10 g cukru z wanilią
4 jajka
250 mąki pszennej
200 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli  

W misce utrzeć jajka z cukrami i solą na puszystą masę, dodać oliwę i całość zmiksować. Następnie dodać do masy mąkę, wiórki, proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać do masy. Masę przelać do formy z kominem, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

160 g cukru pudru
30 ml wody
10 g wiórków kokosowych

Ciasto polukrować lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody, udekorować wiórkami kokosowymi.

poniedziałek, 24 marca 2025

bułki pszenne na zakwasie z płatkami owsianymi


Bułki pszenne na zakwasie z płatkami owsianymi, są przepyszne, mają miękki miękisz i chrupiącą skórkę. Bułki z przepisu z bloga Cathrine Brandt, w ramach marcowej piekarni Amber, bardzo łatwo przygotować, pieczenie ich należy rozłożyć w czasie, a potem można cieszyć się ich smakiem.

50 g płatków pszennych
50 g nasion słonecznika
50 g siemienia lnianego
150 g wody

W mice wymieszać podane składniki, odstawić w temperaturze pokojowej.
 
 
600 g mąki pszennej
185 g mąki graham
150 g zakwasu żytniego
15 g soli
500 g wody
10 g płatków pszennych

W misce wymieszać mąki z wodą, odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie dodać zakwas, sól i namoczone nasiona, zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do miski i zostawić w temperaturze pokojowej na 4,5 godziny. Ciasto składać co godzinę, aby wzmocnić siatkę glutenową. Po tym czasie włożyć ciasto do lodówki na noc. Na następny dzień wyłożyć ciasto na blat posypany mąką i pokroić ciasto na 20 części. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posypać płatkami i wstawić bułki do piekarnika nagrzanego do piekarnika 250º C, piec je przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 230º C i dopiekać jeszcze kolejne 7 minut, aż będą złocistobrązowe. Bułki studzić na kratce.
 
 
Bułki pszenne na zakwasie z płatkami owsianymi na blogach:

Akacjowy blog
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Zacisze kuchenne

niedziela, 16 marca 2025

sernik dubajski


Pyszny sernik dubajski upieczony w kąpieli wodnej na spodzie z ciasta kadayifi, z kremową masą z serków homogenizowanych, wykończony dubajskim nadzieniem oraz czekoladą. Sernik inspirowany słynną czekoladą dubajską, upieczony na podstawie zmodyfikowanego przepisu Betül Tunç.

150 g ciasta kadayif
40 g masła
60 g masła
40 g pistacji
szczypta soli

Na patelni na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekane ciasto kadayifi z cukrem, aż się ładnie zrumieni i będzie chrupiące. Do ciasta dodać posiekane pistacje, sól i całość dobrze wymieszać. Tortownicę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową. Masę starannie ugnieść na dnie torownicy, której dno i boki zostało wyłożone papierem do pieczenia.

900 g serka homogenizowanego
150 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
3 jajka
szczypta soli
1 budyń waniliowy

W misce utrzeć jajka z cukrami i solą na puszystą masę, dodać serek i ubić masę. Następnie dodać budyń i ubić wszystko razem na gładką masę. Masę wylać na ciasto w tortownicy, wygładzić. Tortownicę umieścić w większej brytfannie, do której wlać tyle wody, aby tortownica była zanurzona na wysokość około 2 centymetrów. Sernik piec w temperaturze 180º C przez 60 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić w lodówce przez całą noc.

150 g ciasta kadayif
60 g masła
360 g pasty pistacjowej
120 g białej czekolady
40 g pistacji
szczypta soli

Na patelni na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekane ciasto kadayifi, aż się ładnie zrumieni i będzie chrupiące. Do ciasta dodać roztopioną czekoladę, posiekane pistacje, sól oraz pastę pistacjową i całość dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na wierzchu sernika.

100 g gorzkiej czekolady

W misce umieszczonej na garnku z gotująca się wodą rozpuścić czekoladę. Czekoladą udekorować wierzch sernika.

czwartek, 27 lutego 2025

pączki luksusowe


Ale Jane przeżyła swoje Waterloo, gdy zdecydowała się usmażyć pączki. 
Wszystko wydawało się takie łatwe… a później nawet 
Snowbeamowie nie byli w stanie zjeść rezultatów jej wysiłku. 
Jane, zdecydowana nie poddawać się, próbowała znowu i znowu. 
Wszyscy byli ogromnie zainteresowani jej kłopotami z pieczeniem pączków. 
Pani Jimmy Johnowa nie szczędziła rad, mama Min też podsunęła to i owo. 
Sklepikarz z Corners specjalnie przysłał jej nowy rodzaj smalcu. 
Jane próbowała smażyć na patelni i w garnku, ale wszystko na próżno. 
Wredne pączki za każdym razem opijały się tłuszczem. 
Jane dręczyła się tym tak bardzo, że nie sypiała po nocach. 
- Tak dłużej nie można, moja uwielbiana Jane - oświadczył tata. 
- Czy nie wiesz, że nie należy zamartwiać się na zapas? 
Poza tym ludzie zwracają mi uwagę, że jesteś za poważna jak na swój wiek. 
Stań się więc pieśnią wietrzyka, moja Jane, i nie myśl już więcej o pączkach.
Lucy Maud Montgomery
Jana ze Wzgórza Latarni

Pączki luksusowe usmażone na podstawie przepisu z serwisu Beszamel są doskonałe. Ciasto jest lekkie i bardzo napowietrzone, niezwykle smaczne i delikatne.

200 ml mleka
50 g drożdży
30 g cukru pudru

W misce w ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, wymieszać. Rozczyn odstawić na kilka minut, aż zacznie pracować.

500 g mąki pszennej tortowej
8 żółtek
100 g masła
50 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
30 ml spirytusu
szczypta soli
150 g płatków róży ucieranych z cukrem
olej do smażenia

Do misy miksera włożyć żółtka, sól, cukry i ubijać całość mikserem, aż masa będzie jasna i puszysta. Stopniowo dodawać kolejno rozczyn, rozpuszczone masło, mąkę i alkohol, cały czas ubijając. Po dodaniu wszystkich składników i ich dokładnym wymieszaniu zmienić ubijak miksera na spiralny, przeznaczony do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wyrabiać ciasto mikserem tak długo, aż zacznie odstawać od ścian miski a w cieście pojawią się bąbelki powietrza, około 15 minut. Miskę z ciastem odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 90 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką i rozwałkować na grubość 15 minimetrów. Szklanką wykrawać krążki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. W garnku rozgrzać olej do temperatury 175° C. Smażymy pączki na rumiano z obu stron po czym wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Pączki nadziewać za pomocą rękawa cukierniczego i tylki.

45 ml wody
250 g cukru pudru

Cukier puder utrzeć do białości i gładkości z wodą, a następnie maczać pączki w lukrze.

sobota, 22 lutego 2025

dubajskie czekoladki


Połączenie czekolady z pastą pistacjową i ciastem kadayif, to hit internetu, który podbija serca miłośników wyrafinowanych smaków. Dubajskie czekoladki, przygotowane na podstawie przepisu  Siostry Pszczółki, to praliny inspirowane bogactwem Dubaju, idealne jako dodatek do kawy lub drobny upominek dla bliskich. Czekoladki zostały przygotowane w większych foremkach, takich do batoników i monoporcji. 

150 g ciasta kadayif
60 g masła
360 g pasty pistacjowej
120 g białej czekolady
40 g pistacji
szczypta soli

Na patelni na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekane ciasto kadayifi, aż się ładnie zrumieni i będzie chrupiące. Do ciasta dodać roztopioną czekoladę, posiekane pistacje, sól oraz pastę pistacjową i całość dobrze wymieszać.


400 g czekolady mlecznej

Czekoladę drobno posiekać. Do miski włożyć 2/3 ilości czekolady, miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się wodą, tak by dno miski nie dotykało wody. Cały czas mieszając, rozpuścić czekoladę, doprowadzając ją do temperatury około 45º C. Zdjąć miskę z garnka i dodać pozostałą czekoladę, cały czas mieszać masę, aż czekolada rozpuści się i osiągnie temperaturę około 31º C. Tak przygotowaną czekoladą napełnić foremki, dokładnie rozsmarować na dnie i bokach foremek, odstawić w chłodne miejsce na 15 minut. Czekoladowe skorupki napełnić nadzieniem do 4/5 wysokości. Na wierzchu rozprowadzić płynną czekoladę i wyrównać powierzchnię szpatułką. Czekolada powinna wypełniać w całości otwory w foremce. Czekoladki odstawić do wystudzenia, a następnie wyjąć z foremek.

poniedziałek, 17 lutego 2025

Pala Romana


Pala Romana albo inaczej Pizza alla Pala to prostokątny wariant pizzy neapolitańskiej. Największą popularnością cieszy się w środkowych Włoszech i bardzo często widnieje w ofercie street food. Pizza robiona jest z mocno uwodnionego i długo wyrastającego ciasta. Wypieka się ją najczęściej bez dodatków bezpośrednio na kamieniu lub w formie. Po pokrojeniu powstają pyszne chrupiące kawałki przypominające podpłomyki. Podaje się je na drewnianej desce ze świeżymi dodatkami na słono lub słodko. Określenie „alla pala” wywodzi się od długiej prostokątnej łopaty lub deski, na której jest podawana. Pizza jest prostokątna, czasem lekko owalna, wąska i długa. Wzorcowa powinna mieć jeden metr długości i trzydzieści centymetrów szerokości. Ten osobliwy kształt sprawia, że Pizza alla Pala ​​doskonale nadaje się do pokrojenia i podania na wynos lub jako pizza familijna. Najpopularniejszą formą podania pizzy Pala alla Romana jest Tricolore, kolory użytych dodatków przypominają flagę Włoch. Kolory i smaki można zmieniać odpowiednio do pory roku. Pala Romana to propozycja Amber w lutowej piekarni, a przepis pochodzi z bloga Bake with Paws.

25 g zakwasu pszennego
25 g wody
25 g mąki pszennej

Wymieszać w misce podane składniki i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.

cały zaczyn
300 g mąki chlebowej
233 g wody
6 g soli
15 g oliwy

W misie miksera rozpuścić zakwas i wodę, dodać oliwę, sól i mąkę i mieszać mieszadłem przez około 4 minuty na prędkości 2, powoli przełączyć na prędkość 4 i mieszać do momentu, aż ciasto stanie się gładkie, połączy się i będzie odstawać od brzegów miski. Przełożyć ciasto do natłuszczonego naczynia, przykryć i odstawić na 30 minut. Po tym czasie złożyć ciasto, przykryć i odstawić na około 45 minut. Powtórzyć ten sam proces po następnych 60 minutach i 120 minutach. Miskę z ciastem przykryć i pozostawić na noc w lodówce. Rano wyjąć ciasto z lodówki i przełożyć na blachę oprószoną mąką. Rozciągnąć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na około 3 godziny, aż ciasto napęcznieje. Rozgrzać piekarnik z kamieniem do pieczenia do 250° C. Rozciągnąć ciasto i mocno docisnąć je palcami, aby utworzyć dołeczki, a następnie przełóż je łopatkę do pizzy. Skropić oliwą i posypać solą. Ciasto przełożyć na kamień do pieczenia. Piec przez około 12 minut lub do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozwolić trochę ostygnąć i udekorować ulubionymi dodatkami. Można również, całkowicie ostudzić, owinąć szczelnie folią spożywczą i przechowywać w lodówce do późniejszego użycia do 3 dni.


Pala Romana na blogach:
 
 

piątek, 14 lutego 2025

pączki serduszka


– Puchatku?
– Tak Prosiaczku?
– Nic – powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę.
– Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.
Alan Alexander Milne
Kubuś Puchatek

Pączki serduszka z nadzieniem różanym, są mięciutkie i puchate. Pączki ładnie wyrastają, a z ciastem dobrze się pracuje, przepis pochodzi od Ptiszu.

125 g mleka
30 g drożdży
80 g mąki pszennej
25 g cukru

W misce w ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać mąkę i cukier, wymieszać dokładnie, aby nie było grudek, aż powstanie masa o gęstości śmietany. Rozczyn odstawić na kilka minut, aż zacznie pracować.

395 g mąki pszennej
50 g cukru
4 żółtka
2 jajka
125 g masła
szczypta soli
150 g płatków róży ucieranych z cukrem
olej do smażenia

Do zaczynu dodać mąkę, cukier, jajka oraz żółtka, miękkie masło, sól i wymieszać. Wyrabiać ciasto kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 40 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i wyrabiać ciasto kilka minut. Ponownie umieścić ciasto w misce pod przykryciem, aż podwoi objętość. Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat i rozwałkować na grubość centymetra, wykrawać z ciasta serduszka. Pączki pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. W garnku rozgrzać olej do temperatury 175° C. Smażyć pączki na rumiano z obu stron po czym wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Pączki nadziewać płatkami za pomocą rękawa cukierniczego i tylki.

45 ml wody
250 g cukru pudru

Cukier puder utrzeć do białości i gładkości z wodą, a następnie maczać pączki w lukrze.

wtorek, 11 lutego 2025

sernik nowojorski z pistacjami


Sernik nowojorski z pistacjami jest aksamitny w smaku i bardzo kremowy. Masa sernika to połączenie serka Philadelphia z mascarpone oraz domowym kremem pistacjowym. Sernik  upieczony jest na ciasteczkowym spodzie a wierzch dopełniony jest polewę z białej czekolady i pistacji. Sernik najlepiej upiec dzień przed podaniem i schłodzi go przez całą noc w lodówce.

140 g pełnoziarnistych herbatników
70 g masła

Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

500 g śmietankowego serka Philadelphia
500 g mascarpone
150 g cukru
10 g cukru z wanilią
5 jajek
1 budyń pistacjowy
200 g kremu pistacjowego
szczypta soli


W misce utrzeć krem pistacjowy z solą, jajkami i cukrami na gładką masę. Dodać serek, mascarpone i ubić. Na samym końcu wmieszać do masy budyń. Masę równomiernie wyłożyć na ciasteczkowym spodzie. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C i piec około 60 minut. Sernik ostudzić, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.

50 g białej czekolady
20 ml mleka
30 g pistacji

W garnuszku podgrzać mleko, dodać połamaną czekoladę i całość podgrzewać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Masą udekorować ciasto, posypać posiekanymi pistacjami.

piątek, 31 stycznia 2025

pączki z kremem pistacjowym


Pączki z kremem pistacjowym, są wyjątkowe, mięciutkie i puchate, nadziane domowym kremem pistacjowym, polukrowane i posypane posiekanymi pistacjami i oprószone płatkami róży.

600 g mąki pszennej tortowej
30 g drożdży
30 g cukru
10 g cukru z wanilią
200 ml mleka
2 żółtka
2 jajka
60 g masła
szczypta soli
15 ml ekstraktu waniliowego
olej do smażenia
200 g kremu pistacjowego


W misce w ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać mąkę, cukry, żółtka, jajka, stopione i ostudzone masło, ekstrakt oraz sól i całość wyrabiać mikserem na drugiej prędkości, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 90 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką i rozwałkować na grubość 15 minimetrów. Szklanką wykrawać krążki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. W garnku rozgrzać olej do temperatury 175° C. Smażymy pączki na rumiano z obu stron po czym wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Pączki nadziewać kremem za pomocą rękawa cukierniczego i tylki.

45 ml wody
250 g cukru pudru
płatki róż
pistacje

Cukier puder utrzeć do białości i gładkości z wodą, a następnie maczać pączki w lukrze. Ozdabiać płatkami róż oraz posiekanymi pistacjami.

poniedziałek, 6 stycznia 2025

szczodraki z kapustą i jabłkiem


Przyszliśmy tu po szczodraka – powiadamy Wom,
a jakeście nie upiekli, dajcie chleba krom.
Zapłaci Wam sam Pan Jezus i ten święty Jon.
Rodź się pszenicko i żytko,
na ten Nowy Rocek wszystko.
Rodź się pszenicko, łowiesek i bób,
Aby w Nowym Roku nie dopadł nas głód.

"Tradycja zaczarowana w potrawach regionu wielickiego"
praca zbiorowa pod redakcją Barbary Rotter - Stankiewicz, Julii Jelonek

Szczodraki, to tradycyjne bułki, które dawniej wypiekano w Polsce z okazji Święta Trzech Króli. Wręczano je kolędnikom i gościom z życzeniami szczęścia i obfitości w nadchodzącym roku. Do dziś tradycja ich wypiekania zachowała się w wielu polskich domach na południowym - wschodzie kraju. Ich nazwa pochodzi od słowa szczodry, symbolizującego obfitość, hojność i radość, które zapanują w nadchodzącym roku. Wypiek ten ma swoje korzenie w XIX wieku, kiedy to szczodraki wręczano jako dar podczas kolędowania, które zdarzało się nazywać szczodrowaniem. Szczodraki, to wypieki z ciasta drożdżowego lub kruchego, o kształcie bułek, pierożków lub rogalików, nadziewana zarówno słodkim, jak i słonym farszem, ale trzeba było jeść ją uważnie, bo w środku kryła się dodatkowa atrakcja. Otóż według legend, w niektórych regionach do środka jednego szczodraka wkładało się migdał lub ziarno fasoli, miało to przynieść szczęście temu, kto na niego trafił. Niezależnie od przepisu i nadzienia, bułki te zawsze w tradycji ludowej były symbolem dostatku i wzajemnej międzyludzkiej życzliwości. Ich wręczanie było gestem dobrej woli i życzeniami obfitości w nadchodzącym roku. Moje tegoroczne szczodraki z kapustą i jabłkiem, to drożdżowe bułeczki w kształcie pierogów nadziane wytrawnym farszem, można także przygotować inne potrawy na Święto Trzech Króli.


1/2 główki białej kapusty
2 jabłka
1 cebula
30 g masła
30 ml oleju
100 ml bulionu
sól
pieprz
majeranek

Na patelni na rozgrzanym maśle i oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać posiekaną kapustę i chwilę smażyć. Dodać jabłko starte na tarce o grubych oczkach, chwilę smażyć. Całość podlać bulionem i gotować, aż płyn odparuje. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.

500 g mąki pszennej
1 jajko
100 g masła
200 ml mleka
30 g drożdży
20 g cukru
100 g kwaśnej śmietany
1 łyżeczka soli

W misce rozrobić drożdże i cukier w letnim mleku, odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, sól, śmietanę i rozpuszczone masło i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 60 minut. Z wyrośniętego ciasta odkrawać kawałki ciasta, rozpłaszczać na dłoni, nadziewać farszem i dokładnie sklejać. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

1 jajko
sezam

Pierogi posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec przez około 20 minut na złoty kolor.

środa, 1 stycznia 2025

tort makowy


Niech nadchodzący Nowy Rok zaskoczy Was
mnóstwem wyjątkowych momentów,
liczbą okazji do spełniania marzeń
i wyzwaniami, które dostarczą Wam dużo satysfakcji!
Niech ten czas będzie pełen miłości,
radości i poczucia spełnienia,
które zapewnią Wam niezapomniane chwile!

Szczęśliwego Nowego Roku
życzy

Kamila


Makowe blaty, przełożone kremem śmietanowo - czekoladowym oraz żurawinowy, lekko kwaśny dżem, składają się wspaniały tort. Pieczenie tortu warto rozłożyć w czasie i przed podaniem schłodzić go w lodówce. Tort makowy, w którym ciasto i dżem zostało upieczone na podstawie przepisu Aleksandry Kliś jest idealny na świętowanie pierwszego dnia roku.

7 jajek
250 g cukru
220 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
100 g maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

W misce ubić jajka z cukrem i solą na puszystą masę. Do ubitych jajek wmieszać delikatnie suche składniki. Masę wyłożyć do tortownicy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 165° C, na około 55 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na cztery części.

400 g żurawiny
2 pomarańcze
100 g cukru 

Do rondelka wsypać żurawinę, dodać sok z pomarańczy oraz cukier, całość gotować na małym ogniu, aż powstanie gęsty dżem.

500 ml śmietany do ubijania
300 białej czekolady
1 łyżeczka żelatyny
20 ml wody

W garnuszku podgrzać śmietanę, dodać połamaną czekoladę i dobrze wymieszać. Odstawić do ostudzenia a następnie umieścić w lodówce na całą noc. W miseczce w gorącej wodzie wymieszać żelatynę, ostudzić. W misce ubić śmietanę z czekoladą na sztywno, dodać żelatynę i ubić.

100 ml herbaty owocowej

Pierwszą część biszkoptu ułożyć na talerzu i skropić go 1/4 ilości nasączenia, na nim rozsmarować 1/4 ilości kremu, na kremie ułożyć 1/3 ilości dżemu żurawinowego. Położyć drugą i trzecią część biszkoptu i postąpić tak samo. Na tym położyć ostatnią część biszkoptu, skropić nasączeniem, pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach toru. Tort schłodzić przed podaniem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect