codzienność

piątek, 18 kwietnia 2025

babka drożdżowa warszawska


Babka drożdżowa warszawska z przepisu z książki Jan Czernikowskiego "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" jest przepyszna i bardzo puchata. W przepisie tym część mąki zaparza się gorącym mlekiem, co sprawia, że babka staje się wilgotna i dłużej zachowuje świeżość. Dzięki dodatkowi bakali i rumu jest bardzo aromatyczna. Babka ładnie wyrasta i należy do formy włożyć ciasta tylko do połowy wysokości. To przepis na dwie babki tradycyjnej wielkości. Przy podzieleniu ciasta na mniejsze porcje można upiec kilka mniejszych babek. Babka drożdżowa warszawska jest doskonała i będzie królową wielkanocnego stołu.


100 g mąki pszennej
200 ml mleka

Do miski wsypać mąkę dodać gorące mleko i całość wymieszać, rozcierając powstałe grudki. Odstawić do wystudzenia

400 g mąki pszennej
150 g cukru
150 g masła
10 żółtek
1 jajko
1 laska wanilii
50 ml mleka
50 g drożdży
skórka z 1 cytryny
50 g płatków migdałowych
50 g rodzynek
50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
30 ml rumu
1/2 łyżeczki soli
 

W miseczce zalać bakalie rumem, odstawić.  W miseczce do ciepłego mleka rozkruszyć drożdże, dodać odrobinę cukru, wymieszać, odstawić na 10 minut. W misce ubić żółtka i jajko z cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii na puszystą masę. Dodać do zaparzonej mąki i całość zmiksować na gładką masę. Dodać zaczyn drożdżowy i wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, aby zaczyn lekko podrósł. Po tym czasie dodać mąkę, sól, skórkę startą z cytryny i stopione masło. Miksować ciasto na niskich, a następnie na średnich obrotach przez około 15 minut. Następnie zwiększyć obroty do bardzo szybkich i miksować ciasto jeszcze przez 5 minut. Zmniejszyć obroty, dodać bakalie z rumem, miksować, aż bakalie połączą się z ciastem. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć do foremek do babki wysmarowanych masłem i oprószonych mąką do 1/2 wysokości foremek. Formy przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto wyrośnie do 2/3 wysokości. Formy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Upieczone babki pozostawić na kratce do lekkiego ostudzenie, a następnie wyciągnąć z foremki i zostawić do całkowitego ostudzenia.

200 g cukru pudru
sok z 1 cytryny
 
Babki udekorować lukrem przygotowanym z soku i cukru pudru.

1 komentarz:

  1. To stary dość przepis kuchni warszawskiej. Warto upiec.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect