Do garnka włożyć rabarbar pokrojony na małe kawałki, wlać wodę, dodać cukier, zagotować i gotować pod przykryciem około 5 minut. Budyń rozmieszać w sześciu łyżkach wody, dodać do rabarbaru, wymieszać, ponownie zagotować i gotować minutę, ciągle mieszając. Masę ostudzić.
1 łyżka cukru
Drożdże wymieszać ze śmietaną i cukrem, dodać pozostałe składniki i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na 30 minut. Ciasto podzielić na części, każdą porcję wałkować na podsypanym mąką blacie i wykrawać kółka. Na każdym kłaść nadzienie i składać w półksiężyce, a następnie zlepiać końce formując pierożki. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka posmarować rozmąconym jajkiem i osypać cukrem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190° C i piec przez około 17 minut.