czwartek, 10 kwietnia 2014

krem marakujowy


Miąższ owoców marakui jest idealny, by przygotować z niego orzeźwiający, słodko - kwaśny krem. Krem jest bardzo prosty do wykonania i doskonale nadaje się by zrównoważyć słodycz tarty lub deseru z dodatkiem herbatników. Trudno też powstrzymać się przed podjadaniem łyżeczką prosto ze słoiczka. Przepyszny krem marakujowy przygotowany na podstawie tego przepisu, warto mieć lodówce. 


5 marakui
125 g cukru
60 g masła
3 jajka
2 łyżki soku z cytryny

W garnku podgrzać masło, cukier, sok z cytryny oraz pulpę z marakui, często mieszając. W misce ubić jajka na puszystą pianę, cały czas ubijając dodać gorącą zawartość garnka, połączyć całość i przelać z powrotem do garnka. Masę ponownie podgrzać, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Krem przelać do słoiczka, ostudzić i przechowywać w lodówce.


8 komentarzy:

  1. Wygląda na niesamowicie smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  2. WOW! To musi bosko smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pełna egzotyka, pyszna jak sadzę

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie muszę gdzieś go wykorzystać :D

    OdpowiedzUsuń
  5. pierwsze widzę, pierwsze słyszę, ale jestem zachwycona!:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio jadłam taki krem w restauracji jako deser i muszę powiedzieć, że był pyszny. A ten przygotowany w domu musi być o niebo lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooooooo... to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Już drugi krem, którego pragnę;-) Pierwszy to ten Alutkowy;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect