środa, 2 kwietnia 2014

hummus z pieczoną papryką


Hummus to potrawa na bazie ciecierzycy wywodząca się z Libanu, bardzo popularna na całym bliskim wschodzie. Oprócz ciecierzycy, nieodzownymi składnikami hummusu jest pasta sezamowa tahini, czosnek, kumin, sok z cytryny i oliwa. Dodatkowo smak można urozmaicać ziołami, suszonymi pomidorami lub pieczoną paprykę. Pyszny hummus z pieczoną papryką z dodatkiem pieczonego czosnku doskonale smakuje z chlebkiem pita lub ze świeżymi warzywami.  


400 g ugotowanej ciecierzycy 
3 czerwone papryki
1 główka czosnku
2 łyżki tahini
1 łyżka oleju sezamowego
5 łyżek oliwy
sok z cytryny
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
sól
pieprz

Paprykę umyć przekroić na pół i oczyścić z nasion. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180° C, aż skórka sczernieje. Poczekać chwilę aż ostygnie i obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Z główki czosnku odciąć wierzchnią część w taki sposób, aby widoczne były wszystkie ząbki czosnku, nasmarować oliwą i piec w piekarnika nagrzanym do 180° C przez około 30 minut, aż będzie miękki.
Upieczony czosnek przestudzić, a następnie wycisnąć z łupin. Paprykę, cieciorkę, czosnek, utarty w moździerzu kmin, olej sezamowy oraz tahini przełożyć do blendera i zmiksować na gładką pastę, dodać oliwę i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 

9 komentarzy:

  1. jadlam kiedys podobny, siwetnie smakowal ze swiezym pieczywem :)

    Buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamila, humus jest zawsze pyszny ,ale ten ma taki optymistyczny jeszcze kolor ,apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie się prezentuje. Fajnie, że czosnek jest w upieczonej formie.

    OdpowiedzUsuń
  4. koniecznie do wypróbowania, bo od hummusu jestem uzalezniona:) ten kolor mnie powalił na kolana:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny kolor,bardzo zachęcająco wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No kolor jest powalający:-) I chciałoby się znurzyć palucha w miseczce:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Och taki hummus Kamila to z jagneicina z poprzedniego wpisu jak ulal :))

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam taki podstawowy hummus, ale przypuszczam że i ten by mi podpasował. Szczególnie że kolor jest bajeczny. Ze świeżym, chrupiącym pieczywem - idealny.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  9. a pieczoną papryką - jaki on musi mieć aromat!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect