niedziela, 27 kwietnia 2014

ciasteczka bezowe z masą kawową


Pyszne bezowe ciasteczka przełożone maślanym kremem kawowym z dodatkiem kwaskowatego dżemu z czarnej porzeczki. Doskonałe ciasteczka bezowe z masą kawową z przepisu Joanny rozpływają się w ustach, od siebie dodałam dżem z porzeczki, który doskonale równoważy smak bezików i kremu. 


5 białek
250 g cukru
szczypta soli 


Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego z dużą końcówką i wyciskać podłużne bezy na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Bezy piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze około 110° C przez około 120 minut, aż będą dobrze wysuszone. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia, najlepiej na całą noc. 


200 g masła
2 jajka
4 łyżki cukru
1 łyżka mielonej kawy 
20 ml wrzątku 
5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki

Kawę wsypać do szklanki i zalać wrzątkiem, przykryć i pozostawić do ostygnięcia. Jajka i cukier ubić mikserem na parze, przez około 5 minut, aż masa stanie się jasna, gęsta i puszysta. Następnie garnek z masą jajeczną ściągnąć z ognia i dalej ubijając całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na gładką, jasną masę, do masła stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczną. Na końcu dodać małymi porcjami kawę razem z fusami, cały czas miksując. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć masę na połowę bez, na kremie ułożyć dżem, i skleić z pozostałymi bezami. Ciasteczka przechowywać w lodówce. 



17 komentarzy:

  1. To moje ulubione... Mogłabym jeść je na śniadanie, obiad i kolację. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie eleganckie wykonanie i równie pięknie podane

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie wspaniały deser!
    Beza,krem i czarna porzeczka to jest to.

    OdpowiedzUsuń
  4. po prostu niebiańskie! uwielbiam Twoje wypieki

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo eleganckie - sprawdzą się na każdą okazję. poza tym wyglądają świetnie. gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak właśnie utylizujemy nadmiary białek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda niesamowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakoś nie było mi dane robić bezów, a bardzo lubię:-) Może się skuszę w końcu, bo Twoje wygladają tak elegancko:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają jak z najlepszej cukierni!

    OdpowiedzUsuń
  10. O mniam, beza i kawa - to zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. te Twoje desery są niesamowicie wykwintne, idealne na herbatkę u królowej Elżbiety. Chętnie bym spróbowała takiego bezika.
    Pozdrawiam,
    Monika
    (nawet mi się rymło ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeśli kawowe to dla mnie idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham bezy, więc obok tego deseru przechodzę zdecydowanie nieobojętnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. w sobotę dylałam na weselu, podlai ciasto kawowe, ponownie odkryłam zalety kawowych deserów- aż mnie desza przeszedł. Acha, w kremie były ukryte beziki, czyli dokłanie tak jak u ciebie, choć może sa bardziej ewidentne.... co nie zmienia faktu, że to naprawdę bardzo udane połączenie!

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  15. Kamilko, one wyglądają obłędnie! Masa kawowa, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect