Pomidorowy, jasny chleb orkiszowy z czarnym sezamem to propozycja Amber w kwietniowej piekarni. Autorką tego pysznego chleb na zakwasie z mąki orkiszowej jasnej z pomidorami z puszki i czarnym sezamem jest Dana z bloga Leśny Zakątek.
55 g zakwasu
200 g mąki orkiszowej białej
200 g wody
1 jabłko
Do zaczynu dodać zmiksowane pomidory, sól, miód oraz sezam, następnie stopniowo, zmieszane i przesiane mąki. Wyrabiać ciasto ręcznie, od połączenia składników, co najmniej 10 minut. Ciasto pozostawić przykryte, na około 3 godziny. W czasie tego czasu, po godzinie, wyjąć ciasto z miski na omączony blat, rozklepać, złożyć i ponownie włożyć do miski. Po następnej godzinie, postąpić identycznie. W trzeciej godzinie uformować ciasto w bochenek i ułożyć w koszyczku łączeniem do góry. Chleb przykryć i pozostawić do ostatecznego wyrośnięcia. Chleb przed włożeniem do piekarnika, naciąć. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 250° C i piec przez 15 minut, rzucając na blachę kilka kostek lodu, następnie w opadającej temperaturze przez około 30 minut.
Pomidorowy, jasny chleb orkiszowy z czarnym sezamem można podziwiać u:
55 g zakwasu
200 g mąki orkiszowej białej
200 g wody
1 jabłko
W misce wymieszać zakwas z wodą, mąką oraz startym na tarce jabłkiem. Miskę przykryć folią spożywczą i pozostawić na minimum 12 godzin.
cały zaczyn
400 g pomidorów z puszki
350 g mąki orkiszowej białej
300 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżka miodu
15 g soli
400 g pomidorów z puszki
350 g mąki orkiszowej białej
300 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżka miodu
15 g soli
czarny sezam
Do zaczynu dodać zmiksowane pomidory, sól, miód oraz sezam, następnie stopniowo, zmieszane i przesiane mąki. Wyrabiać ciasto ręcznie, od połączenia składników, co najmniej 10 minut. Ciasto pozostawić przykryte, na około 3 godziny. W czasie tego czasu, po godzinie, wyjąć ciasto z miski na omączony blat, rozklepać, złożyć i ponownie włożyć do miski. Po następnej godzinie, postąpić identycznie. W trzeciej godzinie uformować ciasto w bochenek i ułożyć w koszyczku łączeniem do góry. Chleb przykryć i pozostawić do ostatecznego wyrośnięcia. Chleb przed włożeniem do piekarnika, naciąć. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 250° C i piec przez 15 minut, rzucając na blachę kilka kostek lodu, następnie w opadającej temperaturze przez około 30 minut.
Pomidorowy, jasny chleb orkiszowy z czarnym sezamem można podziwiać u:
Aciri - Bajkorada
Amber - Kuchennymi drzwiami
Ani - Moje pasje. Kuchnia i ogród.
Aluchy - Nieład Malutki
Arniki - Arnikowa kuchnia
Bei - Bea w kuchni
Beaty - Stare gary
Bożenki - Smakowe kubki
Doroty - UgotujmyTo.pl
Doroty - Moje małe czarowanie
Eli - W poszukiwaniu slowlife
Gatity - Kulinarne przygody Gatity
Gucia - Kuchnia Gucia
Igi - Mój czas...a tak go umilam
Joli - Smak mojego domu
Magdy - Konwalie w kuchni
Magdy - Z miłości do słodkości
Marcina - Grahamka, weka i kajzerka…
Mimbli - Ruskie raz
Mysi - Pieczarka Mysia
Renaty - Forks'N'Canvas
Tosi - Smakowity chleb
Urszuli - Proste potrawy
Wisły - Zapach chleba
Żabki - Healthy Craving
Amber - Kuchennymi drzwiami
Ani - Moje pasje. Kuchnia i ogród.
Aluchy - Nieład Malutki
Arniki - Arnikowa kuchnia
Bei - Bea w kuchni
Beaty - Stare gary
Bożenki - Smakowe kubki
Doroty - UgotujmyTo.pl
Doroty - Moje małe czarowanie
Eli - W poszukiwaniu slowlife
Gatity - Kulinarne przygody Gatity
Gucia - Kuchnia Gucia
Igi - Mój czas...a tak go umilam
Joli - Smak mojego domu
Magdy - Konwalie w kuchni
Magdy - Z miłości do słodkości
Marcina - Grahamka, weka i kajzerka…
Mimbli - Ruskie raz
Mysi - Pieczarka Mysia
Renaty - Forks'N'Canvas
Tosi - Smakowity chleb
Urszuli - Proste potrawy
Wisły - Zapach chleba
Żabki - Healthy Craving
Śliczny bochen:) ... ja nie miałam ciemnego sezamu, zastąpiłam go białym:). Pyszny jest ten chlebuś:). dziękuję za wspólne spotkanie przy piekarniku:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKamilko, jaki on jest śliczny ! :)
OdpowiedzUsuńDziury pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńMoje jakieś takie mniejsze...
Dziękuję za kolejny raz:)
Kamilo, wyszedl bardzo rasowy i pieknie sie prezentuje z kwiatkami! Dziekuje za wspolne pieczenie, do nastepnego :)
OdpowiedzUsuńPiekny! Ten miekisz ma cudny, wzorcowy wrecz :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Kamilo!
Super chleb!
OdpowiedzUsuńIdealnie upieczony.
Dziękuję Kamila!
Wspaniały chlebus! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspolne pieczenie :*
pieknie wyszedł:) Dziękuję za wspólną akcję!
OdpowiedzUsuńJak pachnie, czuje to:-) Tak żałuję, że z Wami nie udało mi się upiec.
OdpowiedzUsuńDziękuję za kolejny wspólny czas Kamilko. :)
OdpowiedzUsuńJakie fajne ma dziurki Twój chlebuś. :)
Dziękuje za wspólny czas przy pieczeniu i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiękny chleb !
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-)
Pieknie wypieczony i pachnący bochenek. Dziekuje za wspólny czas i do nstępnego.
OdpowiedzUsuńPięknie dziurkowany:-) No i oczywiście pyszny. Pozdrawiam, dziękuję i do następnego wspólnego pieczenia, Ela
OdpowiedzUsuńPiękny chleb, następnym razem tez mi taki wyjdzie, pozdrawiam świątecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie :)
Ładny chlebek. Pozdrawiam i dzięki za wspólne pieczenie! Spokojnych świąt!
OdpowiedzUsuńIdealny, pięknie wyrósł. Dzięki za wspólny czas, radosnych Świąt!
OdpowiedzUsuńWspaniały! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!
OdpowiedzUsuńŚliczny! Patrzę na niego i robię się głodna ;-)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie, trzymaj się cieplutko!