piątek, 18 kwietnia 2014

babeczki z ajerkoniakiem

 
Pyszne i bardzo wilgotna babeczki z domowej roboty ajerkoniakiem. Babeczki są szybkie do przygotowania, wystarczy tylko dobrze zmiksować składniki, a likier doskonale harmonizuje smak babeczek. Przepis na babeczki z ajerkoniakiem dodaję do akcji Wielkanocne Smaki. 

1 3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka ajerkoniaku
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Jajka utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, dodać olej, likier i całość zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną i zmiksować do połączenia się składników. Masę przelać do foremek wysmarowanych masłem. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 25 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. 




Wielkanocne Smaki - edycja IV

8 komentarzy:

  1. Obłędne!
    Spokojnych, Radosnych Świąt życzę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie pyszności:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne są takie malutkie babeczki, a ajerkoniak sprawia, że są jeszcze fajniejsze :-) Wesołych Świąt Kamilo! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przekonały mnie. Może nie wyglądają oszałamiająco, ale jestem ciekawa tego ajerkoniaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny kształt mają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. alez one urocze :) bardzo mi sie podobaja!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochana Kamilo ;* zdrowych, spokojnych, rodzinnych swiat ;*

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczne są te babeczko Kamilko. Wesołych Świąt, kochana :*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect