codzienność

czwartek, 27 kwietnia 2023

chleb pszenno - żytni z ziarnami


Chleb pszenno - żytni z ziarnami, pieczony w foremkach kanapkowych jest idealny do przygotowania tartinek. Chleb jest bardzo smaczny, bogaty w smaku, ma miękki środek i chrupiącą skórkę. Chleb można upiec w słoiku albo gładkiej puszce, co pozwoli uzyskać ładny kształt.

150 g zakwasu żytniego
300 g mąki pszennej
200 ml wody
20 g pestek dyni
20 g słonecznika
20 g nasion Chia
20 g sezamu
20 g siemienia lnianego
1 łyżeczka soli

Do miski wlać wodę, dodać zakwas i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać, próbując wybijać tak jak ciasto drożdżowe. Pojemnik z ciastem przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na około 120 minut. Ciasto podzielić na części i ułożyć do 1/2 wysokości słoików wysmarowanych masłem i wysypanych mąką. Słoiki z chlebem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 minut. Po tym czasie ustawić słoiki na blachę do pieczenia i wstawić ją do zimnego piekarnika, nastawić piekarni do 200° C i piec chleby około 60 minut.

poniedziałek, 24 kwietnia 2023

rogale chlebowe z ziemniakami



W kwietniowej piekarni Amber, przepis na rogale chlebowe z ziemniakami, zaproponowane przez Gucia, a pochodzące ze strony Brooot. Rogale z tego przepisu mają wspaniały smak, chrupiącą skórkę i miękki miękisz. Z ciastem z tego przepisu doskonale się pracuje, jego przygotowanie należy rozłożyć w czasie. Dzień wcześniej wieczorem należy przygotować zaczyn, który sprawia, że rogale mają doskonały smak, i można je upiec bez dużej ilości drożdży. Puree ziemniaczane dodane do ciasta głównego sprawia, że miękisz jest bardzo miękki, a rogale dłużej zachowują świeżość.



250 g mąki pszennej
165 g wody
1 g drożdży

Aby przygotować ciasto wstępne, do miski wlać wodę, rozpuścić drożdże, dodać mąkę i zagnieść ciasto, miskę przykryć i pozostawić na noc do dojrzewania w temperaturze około 21° C.



całe ciasto wstępne
5 g drożdży
450 g mąki pszennej
150 g puree ziemniaczanego
215 g wody
50 g mleka
20 g masła
16 g soli

Do misy miksera włożyć ciasto wstępne i dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz soli i masła, zacząć wyrabiać ciasto na 1 poziomie przez 7 minut, a następnie przez 2 minuty na 2 poziomie. Następnie dodać sól, masło i wyrabiać jeszcze 3 minuty. Przełożyć ciasto do wysmarowanego olejem pojemnika i zostawić do wyrośnięcia na około 4 godziny w temperaturze pokojowej, ciasto powinno urosnąć dwukrotnie. W czasie tego czasu rozciągnąć ciasto po pierwszych 30 minutach i następnie po pierwszej godzinie. Po wyrośnięciu przełożyć ciasto na omączony blat i dzielić ciasto na 12 równych porcji. Każdy kawałek uformować w kulkę i pozostawić pod przykryciem na 30 minut pod ściereczką. Następnie kawałki ciasta spłaszczyć i wałkować cienko na podłużne placki, zwijać w rogala. Rogale układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na około 45 min. Po czasie wyrastania zwilżyć rogale wodą, posypać ulubionymi dodatkami: sezamem, makiem, kminkiem lub grubą solą. Rogale piec w naparowanym piekarniku rozgrzanym do temperatury 230° C przez około 25 minut. Rogale studzić na kratce. 



Rogale chlebowe z ziemniakami na blogach:
 

poniedziałek, 17 kwietnia 2023

babka na białkach z kandyzowanymi kumkwatami


Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna babka nasycona aromatem kumkwatów z wanilią, jest wilgotna i długo zachowuje świeżość. Babka na białkach z kandyzowanymi kumkwatami, jest lekka i puszysta jak chmurka. Do upieczenia babki można użyć zalegające w zamrażalniku białka, które zostały po okresie wielkanocnych wypieków. 

12 białek
120 g cukru pudru
200 g mąka pszennej tortowej
150 g dżemu z kumkwatów z wanilią
200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder

W misce ubić białka z solą na sztywną pianę, a następnie stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier. Do masy dodać rozpuszczone, ostudzone masło i zmiksować. Dodać kandyzowane kumkwaty i zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do ciasta. Masę przełożyć formy keksowej wysmarowanej masłem i wyspanej mąką. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. 

sok z 1/4 pomarańczy
120 g cukru pudru

Cukier puder utrzeć z sokiem z pomarańczy i polukrować ciasto. 

sobota, 8 kwietnia 2023

Wesołych Świąt

 

Życzę Wam, Kochani, aby te święta wielkanocne
wniosły do Waszych serc wiosenną radość i świeżość,
pogodę ducha, spokój, ciepło i nadzieję.

Najserdeczniejsze życzenia świąteczne!

składa
Kamila

piątek, 7 kwietnia 2023

pascha kresowa


Na naszym wielkanocnym stole nie może zabraknąć serowej paschy, z własnoręcznie ważonego sera na bazie mleka i kwaśnej śmietany, z dodatkiem ulubionych bakalii, o aromacie wanilii. Pascha kresowa, inspirowana przepisem Agnieszki Kręglickiej jest niesamowita w smaku, a jej wykonanie jest proste, ale czas przygotowywania, trzeba rozłożyć na dwa dni. Deser można podzielić małe porcje lub przygotować tradycyjnie w kształcie ściętej piramidy.

2000 ml mleka
1 laska wanilii
500 g kwaśnej śmietany
6 jajek
200 g masła
80 g cukru pudru
120 g bakalii
50 ml likieru waniliowego

W miseczce zalać bakalie likierem. W garnku zagotować mleko z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego mleka powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną, gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Masę ostudzić, usunąć wanilię. Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser, maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć. Serek powinien być sypki. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem, do makutry wrzucić ser, stopniowo dodawać masło i ucierać, aż powstanie spójny krem. Do masy wmieszać bakalie z alkoholem. Masę rozłożyć w salaterkach, schłodzić przez noc w lodówce, podawać dowolnie udekorowaną.

środa, 5 kwietnia 2023

szafranowe jajka z wędzonym pstrągiem


Nadziewane jajka, to szybka i prosta przystawka na każdą okazję i nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole. Jajka z tego przepisu marynowane są w zalewie z szafranem, octem i przyprawami, dzięki temu uzyskuje się piękny kolor i ciekawy smak. Szafranowe jajka z wędzonym pstrągiem, doprawione czosnkiem niedźwiedzim, to idealny pomysł na śniadanie, są rewelacyjne i doskonale smakują.

6 jajek
250 ml wody
10 g szafranu
30 ml octu
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskie
10 kulek pieprzu ziarnistego
cukier
sól


Jajka ugotować na twardo, obrać. W garnuszku zagotować składniki marynaty, doprawić do smaku solą oraz cukrem, ostudzić. Do miski wlać marynatę, włożyć jajka, przykryć miskę. Całość włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin. Tak przygotowane jajka można trzymać w marynacie do 3 dni. Jajka wyjąć z marynaty, osuszyć.

50 g pstrąga wędzonego na zimno
1/4 pęczku czosnku niedźwiedziego
50 g majonezu
sól
pieprz

Jajka przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka. Żółtka, majonez i czosnek zmiksować na gładką pastę, doprawić solą oraz pieprzem. Masą napełnić białka, na wierzchu położyć kawałek pstrąga. Nafaszerowane jajka podawać dowolnie.

niedziela, 2 kwietnia 2023

orzechowe jajka


Orzechowe jajka, to małe urocze ciasteczka wzorowane na orzechowych ulach. Ule, to śląskie ciasteczka bez pieczenia z dużą ilością cukru pudru i orzechów włoskich. Masą orzechową wylepia się specjalne foremki, nadziewa dowolnym kremem i ustawia na ciasteczkach, biszkoptach lub opłatkach. Tradycja pieczenia tych małych słodkości sięga panowania Habsburgów na terenie Śląska Cieszyńskiego na przełomie XVIII i XIX wieku. Gospodynie piekły te ciastka na uroczyste okazje takie jak święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc lub uroczystości weselne.

100 g masła
75 g cukru pudru
180 g mąki pszennej
1 żółtko
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w dowolnym kształcie, większe niż foremka do orzechowych ciasteczek. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce.

200 g mielonych orzechów
200 g cukru pudru
1 białko


Z podanych składników zagnieść ciasto. Z przygotowanego ciasta odrywać kawałki masy, formować z nich kulki, każdą kulkę delikatnie obtoczyć z cukrze pudrze. Kulkę wcisnąć do foremki, by ciasto dokładnie przylegało do jej boków. Drugim końcem foremki oprószonej cukrem pudrem zrobić w masie wgłębienie na nadzienie. Otworzyć foremkę, wyjąć ciasteczko i odstawić na talerz do osuszenia.

50 g masła
80 g cukru pudru

W misce utrzeć masło z cukrem na gładko, dodać ajerkoniak i utrzeć. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć jego końcówkę. Ciasteczka wypełniać kremem, od spodu przykleić ciasteczko. Schłodzić w lodówce.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect