Chleb pszenno - żytni z ziarnami, pieczony w foremkach kanapkowych jest idealny do przygotowania tartinek. Chleb jest bardzo smaczny, bogaty w smaku, ma miękki środek i chrupiącą skórkę. Chleb można upiec w słoiku albo gładkiej puszce, co pozwoli uzyskać ładny kształt.
150 g zakwasu żytniego
300 g mąki pszennej
200 ml wody
20 g pestek dyni
20 g słonecznika
20 g nasion Chia
20 g sezamu
20 g siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
300 g mąki pszennej
200 ml wody
20 g pestek dyni
20 g słonecznika
20 g nasion Chia
20 g sezamu
20 g siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
Do miski wlać wodę, dodać zakwas i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać, próbując wybijać tak jak ciasto drożdżowe. Pojemnik z ciastem przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na około 120 minut. Ciasto podzielić na części i ułożyć do 1/2 wysokości słoików wysmarowanych masłem i wysypanych mąką. Słoiki z chlebem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 minut. Po tym czasie ustawić słoiki na blachę do pieczenia i wstawić ją do zimnego piekarnika, nastawić piekarni do 200° C i piec chleby około 60 minut.