Delikatna, orzeźwiająca kostka na biszkopcie, z warstwą agrestowej galaretki, bitą śmietaną, herbatnikami i cytrynowym lukrem, to po prostu hit. Prosta kostka agrestowo - śmietanowa najlepiej smakuje dnia następnego, kiedy herbatniki na górze zmiękną od lukru i smakują cudownie cytrynowo, a biszkopt przejdzie aromatem agrestu.
4 jajka
75 g cukru
55 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 170º C. Biszkopt ostudzić.
800 g agrestu
200 g cukru
400 ml wody
6 łyżeczek żelatyny
W misce zmiksować agrest na gładką masę, a następnie przetrzeć przez drobne sitko. Do garnka wlać wodę, dodać cukier i zagotować. Syrop zestawić z ognia, dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Do syropu dodać agrestowe puree i dobrze wymieszać. Galaretkę agrestową przełożyć na warstwę ciasta, wyrównać i wystudzić.
500 ml śmietany kremówki
80 g cukru pudru
200 g herbatników
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem, na sztywno. Wyłożyć na warstwę galaretki, wyrównać. Na górze poukładać herbatniki, jeden przy drugim.
120 g cukru pudru
sok z 1 cytryny
Ciasto polukrować lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny. Ciasto schłodzić przez noc.