codzienność

wtorek, 31 lipca 2018

kostka agrestowo - śmietanowa


Delikatna, orzeźwiająca kostka na biszkopcie, z warstwą agrestowej galaretki, bitą śmietaną, herbatnikami i cytrynowym lukrem, to po prostu hit. Prosta kostka agrestowo - śmietanowa najlepiej smakuje dnia następnego, kiedy herbatniki na górze zmiękną od lukru i smakują cudownie cytrynowo, a biszkopt przejdzie aromatem agrestu.

4 jajka
75 g cukru
55 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól 

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 170º C. Biszkopt ostudzić. 


800 g agrestu
200 g cukru
400 ml wody
6 łyżeczek żelatyny

W misce zmiksować agrest na gładką masę, a następnie przetrzeć przez drobne sitko. Do garnka wlać wodę, dodać cukier i zagotować. Syrop zestawić z ognia, dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Do syropu dodać agrestowe puree i dobrze wymieszać. Galaretkę agrestową przełożyć na warstwę ciasta, wyrównać i wystudzić. 

500 ml śmietany kremówki 
80 g cukru pudru
200 g herbatników

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem, na sztywno. Wyłożyć na warstwę galaretki, wyrównać. Na górze poukładać herbatniki, jeden przy drugim.

120 g cukru pudru 
sok z 1 cytryny

Ciasto polukrować lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny. Ciasto schłodzić przez noc.

7 komentarzy:

  1. Doprowadzasz mnie do szaleństwa tymi swoimi ciastami!
    Wszystkie kostki poproszę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ha ha mam to samo ,a wszystkie takie letnie , słoneczne , Ania lecimy do Kamilki?

      Usuń
    2. Amber, Aluś, zapraszam oczywiście :)

      Usuń
    3. Alu, lecimy na skrzydłach! Niech tylko da nam znać...

      Usuń
    4. Amber, zawsze :)

      Usuń
  2. Ty naprawdę minęłaś się z powołaniem!
    Powinnaś być Mistrzem Cukiernikiem!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, hahaha :) Cukiernik musi mieć zdolności i cierpliwość :)
      Buziole!

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect