Kwiaty cukinii pieczone w delikatnym sosie na bazie naturalnego serka mascarpone i śmietany, doprawione czosnkiem i świeżo posiekaną bazylią. Kwiaty cukinii w sosie śmietanowym, to doskonałe danie na letni obiad, podane w towarzystwie pieczywa i lampki wina.
12 kwiatów cukinii
250 g mascarpone
250 ml śmietany kremówki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
3 gałązki bazylii
sól
pieprz
Delikatnie opłukać kwiaty cukinii i osuszyć, wyciąć słupki i układać je na papierowym ręczniku. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać serek, śmietanę i doprowadzić całość do wrzenia, doprawić posiekaną bazylią, solą i pierzem. Smażyć całość kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Sos przelać do naczynia do zapiekania, na tym ułożyć kwiaty cukinii. Kwiaty doprawić solą oraz pieprzem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i całość zapiekać około 20 minut.
Cukiniowe kwiaty u Ciebie w wykwintnym wydaniu...
OdpowiedzUsuńSmakuję.
Amber, do kwiatów proste dodatki sprawdzają się najbardziej :)
UsuńDziękuję!