Ciasto, w którym wspaniale łączy się masa serowa z kruchym spodem oraz jabłkami o cytrynowym aromacie i czekoladą. Kruche ciasto z serem i jabłkami, duża blacha ciasta o wspaniałym połączeniu smaków, idealna na małe uroczystości rodzinne.
200 g masła
500 g mąki pszennej
200 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
4 łyżki kwaśnej śmietany
W misce z podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część ciasta wyłożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C na około 15 minut. Ciasto ostudzić. Drugą część wyłożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec 12 minut.
1000 g twarogu sernikowego
160 g masła
200 g cukru pudru
5 jajek
40 g mąki ziemniaczanej
skórka z 1 cytryny
szczypta soli
W misce utrzeć masło z cukrem i solą na jasną masę, dodawać kolejno jajka i ucierać. Do masy dodać w porcjach ser i utrzeć. Dodać mąkę ziemniaczaną, skórkę startą z cytryny i utrzeć. Masę serową wyłożyć na podpieczonym kruchym cieście. Ciasto wstawić do piekarnika i dopiekać jeszcze 50 minut. Ciasto ostudzić.
1000 g jabłek
100 g cukru
2 galaretki cytrynowe
Do garnka włożyć starte na tarce jabłka, cukier i całość podsmażyć, aż jabłka zmiękną. Do jabłek dodać galaretkę i całość dobrze wymieszać. Ciepłe jabłka wyłożyć na upieczoną masę serową. Na warstwie jabłek ułożyć upieczony kruchy spód. Całość odstawić do schłodzenia.
100 g czekolady
30 ml mleka
W garnuszku podgrzać mleko, dodać rozkruszoną czekoladę i mieszać do połączenia. Udekorować wierzch ciasta.
Połączenie sernika i szarlotki? Mnie nie trzeba namawiać :-)
OdpowiedzUsuńBea, bardzo mnie to cieszy :) Pozdrawiam!
UsuńMniammmm...jak zawsze rozpustne ciacho!
OdpowiedzUsuń