Krajanka z agrestem, to pyszne połączenie chrupkiego spodu ze wspaniałym agrestem i kruszonką. Ciasto zyskuje w smaku z każdym dniem i trudno się powstrzymać przed podjadaniem. Ciasto przygotowane na podstawie tego przepisu można pokroić na kwadraty i zabrać na piknik lub zapakować do lunchboxu.
230 g masła
200 g cukru
10 g cukru z wanilią
450 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
Posiekać razem mąkę, sól, masło i cukry, dodać jajko i szybko zagnieć spójne ciasto. Wyłożyć mniejszą formę papierem do pieczenia, na dnie rozkruszyć 2/3 ciasta, całość ugnieść.
500 g agrestu
50 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
cukier puder
W misce wymieszać obrany agrest z cukrem oraz mąką. Agrest równomiernie rozłożyć na cieście. Całość posypać pozostałym ciastem kruchym. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec przez około 50 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Ciasto podawać pokrojone na kwadraty, posypane cukrem pudrem.
Cudowna rozpusta!
OdpowiedzUsuńUwielbiam agrest...
Amber, o tak rozpusta w czystej postaci :)
UsuńMiłego!