codzienność

czwartek, 19 lipca 2018

krajanka z agrestem


Krajanka z agrestem, to pyszne połączenie chrupkiego spodu ze wspaniałym agrestem i kruszonką. Ciasto zyskuje w smaku z każdym dniem i trudno się powstrzymać przed podjadaniem. Ciasto przygotowane na podstawie tego przepisu można pokroić na kwadraty i zabrać na piknik lub zapakować do lunchboxu.

230 g masła 
200 g cukru 
10 g cukru z wanilią
450 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli


Posiekać razem mąkę, sól, masło i cukry, dodać jajko i szybko zagnieć spójne ciasto. Wyłożyć mniejszą formę papierem do pieczenia, na dnie rozkruszyć 2/3 ciasta, całość ugnieść. 

500 g agrestu
50 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
cukier puder

W misce wymieszać obrany agrest z cukrem oraz mąką. Agrest równomiernie rozłożyć na cieście. Całość posypać pozostałym ciastem kruchym. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec przez około 50 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Ciasto podawać pokrojone na kwadraty, posypane cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Cudowna rozpusta!
    Uwielbiam agrest...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, o tak rozpusta w czystej postaci :)
      Miłego!

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.