codzienność

poniedziałek, 16 lipca 2018

puszyste bułeczki z ziemniakami


Do lipcowa piekarni Amber propozycję pieczenia puszystych bułeczek z ziemniakami według autorskiego przepisu złożyła Nika. Bułeczki są pyszne, mięciutkie, puszyste i bardzo proste do upieczenia. Dodatek ugotowanych ziemniaków sprawia, że bułki dłużej zachowują świeżość i są tak samo smaczne w dniu pieczenia, jak i następnego.


400 g mąki pszennej
125 ml mleka
25 ml wody
25 g drożdży
140 g ugotowanych ziemniaków
45 g masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
 
Ugotowane ziemniaki, przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść widelcem. Drożdże wymieszać z wodą do rozpuszczenia. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto powtórnie zagnieść i podzielić na 10 części. Formować bułki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem. Piec w 200º C przez około 25 minut, do zrumienienia. Bułki studzić na kratce.
 

7 komentarzy:

  1. Wspaniałe bułeczki :-) są pyszne. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie upieczone!
    I jak zawsze ładnie podajesz nasze pieczywo.
    Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułeczki sa pyszne a ja dziękuję za lipcowe wypiekanie, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za wspólne pieczenie pysznych bułeczek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne bułeczki i jak zawsze u Ciebie Kamilo - podziwiam aranżację na zdjęciach :)Dziękuję za wspólne wypiekanie, pozdrawiam serdecznie i dodam, że kolejnym razem piekąc bułeczki też je posypię :) M.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne!
    Prawdziwie letnia aranżacja. :)
    Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie prezentują się z posypką i w letniej scenerii. Dziękuję za wspólne lipcowe pieczenie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.