codzienność

niedziela, 29 listopada 2020

orzechowe babeczki


Babeczki z masłem orzechowym, są szybkie w przygotowaniu, pięknie pachną i jeszcze lepiej smakują. Orzechowe babeczki, są bardzo aromatyczne i wilgotne, można upiec je w dowolnych foremkach, bo idealnie zachowują kształt.

100 g cukru 
5 jajek
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


W misce zmiksować masło z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne jajko dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Do masy dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia delikatnie wmieszać do masy. Masę przelać do foremek wysmarowanych masłem. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 15 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
 
100 g czekolady
30 ml mleka
50 g orzeszków ziemnych 

Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni, posiekać. W garnuszku rozpuścić czekoladę z mlekiem, babeczki maczać w rozpuszczonej czekoladzie, udekorować orzeszkami.

czwartek, 26 listopada 2020

ciasteczka z marmoladą z owoców dzikiej róży

 
Ciasteczka z marmoladą z owoców dzikiej róży, są przepyszne, bardzo maślane i idealnie kruche. Ciasteczka są bardzo proste do wykonania, wystarczy tylko zagnieść kilku składników, a następnie wyciskać ciasteczka w formie kółek za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wykończyć kleksem domowej marmolady.

2 jajka
150 g masła
100 g mąki kukurydzianej
250 g mąki pszennej
1 cytryna
50 g śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g marmolady z owoców dzikiej róży


W misce umieścić mąki, jajka, sok z cytryny, śmietanę, proszek do pieczenia, sól oraz stopione masło i ze składników zagnieść gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać kółka, na środek każdego ciastka wycisnąć kleks marmolady. Blachę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 12 minut, aż ciastka się ładnie zezłocą. Ciastka studzić na kratce.
 

poniedziałek, 23 listopada 2020

ciasto z masłem orzechowym i jabłkami


To szybkie i proste do upieczenia ciasto ucierane, ma piękny orzechowy aromat i idealnie komponuje się z jabłkami. Ciasto z masłem orzechowym i jabłkami, jest naprawdę przepyszna, bardzo wilgotne i długo utrzymuje świeżość.

200 g mąki pszennej
150 g masła orzechowego
100 g cukru muscovado
2 jajka
120 ml mleka
1 łyżeczka sody
450 g jabłek



W misce ubić masło orzechowe, jajka i cukier na puszystą masę. Następnie dodać mleko, mąkę, sodę i ubić. Do masy wmieszać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Masę wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

200 g cukru pudru
30 ml wody
50 g orzeszków ziemnych

Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni, posiekać. Ostudzone ciasto posmarować lukrem, zrobionym z cukru i wody, posypać orzeszkami.
 

piątek, 20 listopada 2020

dżem z rajskich jabłuszek


Rajskie jabłuszka cieszą oczy na wiosnę, kiedy jabłonie obsypują się mnóstwem różowych lub purpurowych kwiatów. Obfite kwitnienie w maju przynosi późnym latem wysyp wielobarwnych owoców, które długo zdobią bezlistne gałęzie, niekiedy nawet zimą. Jabłuszka dojrzewają pod koniec lata, przybierając apetyczne złociste, czerwone i różowe odcienie. Wiele odmian o bardziej okazałych owocach można wykorzystać na zimowe przetwory. Dżem z rajskich jabłuszek, jest smaczny, pięknie pachnie  nadaje się do ciast oraz jako pyszne nadzienie do pączków i pierniczków, jest to świetny dodatek do pieczywa, a zimową porą sprawdzi się jako dodatek do herbaty. 

450 g rajskich jabłuszek
60 ml wody
150 g cukru
1 cytryna


Rajskie jabłuszka przekroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Owoce włożyć do garnka, dodać cukier, wlać wodę, dodać sok z cytryny i całość gotować na małym ogniu przez kilka minut, ostudzić. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia, gotować kilka minut i odstawić, powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie przełożyć gorący dżem do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

wtorek, 17 listopada 2020

ciasto miodowo - orzechowe z powidłami


Ciasto miodowo - orzechowe z powidłami, to połączenie kruchego miodowego ciasta, warstwy orzechowego biszkoptu, powideł śliwkowych oraz maślanego kremu orzechowego z czekoladą. To przepyszne, proste w przygotowaniu ciasto w jesiennym klimacie, rozpływa się w ustach, a najlepiej smakuje na drugi dzień. 

4 jajka
120 g cukru
110 g mielonych orzechów
30 g tartej bułki
20 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać mielone orzechy, mąkę i tartą bułkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do mniejszej formy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić.

250 g masła
350 g mąki pszennej
160 g cukru
50 g miodu
2 jajka
1 łyżeczka sody

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Każdą część ciasto wyłożyć w mniejszej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 25 minut. Blaty ostudzić.
 

200 g mielonych orzechów
250 ml mleka
250 g masła
100 g cukru
 1 łyżka mielonej kawy 
20 ml wrzątku
150 g powideł śliwkowych
 
Kawę wsypać do szklanki i zalać wrzątkiem, przykryć i pozostawić do ostygnięcia. Zmielone orzechy wsypać do garnka, zalać mlekiem i gotować, aż orzechy wchłoną płyn. Zostawić do ostudzenia. W misce utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie w kilku porcjach dodać masę orzechową, cały czas ucierając. Na końcu wmieszać do kremu kawowy napar wraz z fusami. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszy miodowy blat. Na blacie równomiernie rozsmarować połowę ilości powideł, na powidłach połowę ilości kremu. Przykryć blatem biszkoptowym, rozsmarować pozostałe powidła, a następnie krem, przykryć ostatnim miodowym blatem.
 
100 g czekolady
2 łyżki mleka

W garnuszku podgrzać mleko, dodać rozkruszoną czekoladę i mieszać do połączenia. Udekorować wierzch ciasta.

sobota, 14 listopada 2020

tort kajmakowo – gruszkowy


Tort kajmakowo – gruszkowy, inspirowany tym przepisem jest doskonały, delikatny, bardzo puszysty i mocno kremowy. Tort zawiera gruszki z syropu i masę kajmakową, nasączony jest gruszkowym syropem, nie zawiera żelatyny i udekorowany jest gruszkowymi plasterkami. Tort wspaniale smakuje i pięknie prezentuje się na stole.

2 gruszki
30 g cukru

Gruszki bardzo cienko pokroić i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać cukrem. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100º C i dopiekać gruszki jeszcze przez około 40 minut. Jeszcze ciepłe ściągać z blachy i studzić na kratce.

6 jajek
115 g cukru
85 g mąki pszennej
45 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
sól

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do wyższej tortownicy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na trzy części.


400 g masy kajmakowej
500 g mascarpone
200 ml śmietany do ubijania

W misie miksera umieścić schłodzone składniki i ubijać do momentu otrzymania gęstego, ścisłego kremu.

60 ml syropu gruszkowego
30 ml spirytusu
300 g gruszek w syropie

Gruszki osączyć na sicie. W szklance wymieszać syrop z alkoholem. Pierwszą część biszkoptu ułożyć na talerzu i skropić go 1/3 ilości nasączenia, na nim rozsmarować 1/2 ilości kremu, na kremie ułożyć połowę ilości pokrojonych na kawałki gruszek. Położyć drugą część biszkoptu, skropić go 1/3 nasączenia, rozsmarować pozostały i ułożyć pokrojone gruszki. Na tym położyć ostatnią część biszkoptu, skropić pozostałym nasączeniem.

250 g mascarpone
250 ml śmietany do ubijania
40 g cukru pudru
25 ml syropu gruszkowego

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do powstania gęstego kremu. Krem rozsmarować na wierzchu i bokach toru, udekorować gruszkami. Tort schłodzić przed podaniem.

środa, 11 listopada 2020

rogale świętomarcińskie

Przepis na rogala świętomarcińskiego według autorstwa Juliusza Kubla pisany gwarą poznańską. 

Czas kompletny:
ko godziny

Mudzenie na czekanie:
ko dwóch kwadransów

W bratkaście:
ko 20 - 25 minut

Rezerwa na apetyt:
ko 5 minut
Części na ciasto do ko 36 rogali

  • Jeden funt mąki, ale nie rżannej, ino normalnej do pieczenia
  • Śtyry łyżki faryny
  • Mniej niż kwotyrka mleka nieodciąganego
  • Tak ze dwa deko młodzi
  • Półtory kostki roślinnej (pół stopić i wystygnąć)
  • Jedno jojko od żywej kury, nie chłodnicze.
To, co ma być w środyszku rogala, ale zez makiem pomojtane
  • Do funta maku obojętnie jakiego
  • Znowu trzydzieści deko faryny
  • Pińc deko okruchów ze starej chałki abo keksów
  • Tyle samo suszonych winogronów
  • Ździebko kandytatyzowanej skórki jak oskubiesz pomerańczo
  • Szczypa orzechów
  • Nie za dość smażonych na farynie gruszek
  • Ociupcio masła z lodówki
  • Dwa białka ale bez żółtek
Części na lukier
  • Jedna szklanka cukru miałkiego umelonego na puder
  • Dwie łyżki orzechów pośrupanych do posypania po wierzchu

To, co trzebno teraz zrobić, jak już masz wszystko jak się należy

  1. Mąkę odsiać przez małe dziuryszki, do niej dać te margarynę, ale na płynno po stopieniu, zaś znów do tego młodzie, faryna, mleko i jajko. Wszystko jak sie należy połączyć, wymojtać i wymelić, a na koniec rozwałkować na plaskato na sztuki i mieć je leżeć
  2. Jeden taki plyndz przeciągnąć margaryną i nakryć jak deklem tym drugim. Teraz jeszcze raz to wałkiem zrobić na plaskato, zaś poskładać na trzy razy i jeszcze raz wałkiem przejechać, znowyk złożyć i znowu tym wałkiem. I to wszystko teraz na pół godziny dać do chłodnego
  3. Teraz zajmnąć się tym do nadziewania. Więc tak: Orzechy i gruszki pokrychać drobniuteńko na kawałyszki, mak oparzyć i przemelić przez maszynkę do siekanego. Zaś mak wymojtać razem z masłem, farną i cołką resztą, a na koniec dołożyć ubite na sztram te białka.
  4. Teraz znowu te wystygnięte ciasto. Rozdzielić wszystko na 4 sztuki osobno. Teraz znowu wałkiem na plaskato, ale tak, żeby z tego były plyndze pod kąt prosty. Zaś z tego zrobić tyle trójkątów, ile się da. A na koniec na środyszek każdego śwignąć szczypę nadzienia
  5. Teraz po kolei zwinąć te trójkątne plyndze, po bokach te rogi zagiąć do środyszka, a jak jest gotowe, to te rogale już ustawiać na blachę wyścieloną papierem pergaminowym. To wszystko ryn do bratkasy na 200 stopni i piec na kolor złoty. Po wyjęciu polać lukrem z miałkiej faryny i świeżo przegotowanej wody, a na koniec śwignąć do smaki na wierzch te orzechy. 

Zaś wszystko spucnąć ze smakiem!!!

niedziela, 8 listopada 2020

sernik z jabłkami


Sernik z jabłkami, z przepisu Ireny Głowackiej z książki "Pieczenie ciast i ciasteczek", składa się z trzech warstw, kruchego ciasta, warstwy jabłek i masy serowej. Ciasto jest pyszne, bardzo wilgotne i zasmakuje każdemu wielbicielowi serników i owocowych wypieków.  

200 g mąki krupczatki
140 g masła
80 g cukru pudru
2 jajka
30 ml rumu
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć w mniejszej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 15 minut. 


750 g jabłek
250 g twarogu śmietankowego
50 g masła
70 cukru pudru 
10 g cukru z wanilią
1 jajko
60 g kwaśnej śmietany
10 g mąki ziemniaczanej
1 żółtko

Obrane jabłka pokroić w plasterki i ułożyć na kruchym podpieczonym cieście. W misce utrzeć masło z cukrami na gładko, dodać ser, śmietanę, jajko, mąkę ziemniaczaną i całość ucierać na gładką masę. Na warstwę jabłek wyłożyć masę serową, wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C i piec przez około 40 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. 
 
200 g cukru pudru
30 ml wody

Ostudzone ciasto posmarować lukrem, zrobionym z cukru i wody.

środa, 4 listopada 2020

rurki z nadzieniem jabłkowym


Rurki z kruchego ciasta napakowana jabłkami, podpatrzone tutaj, są pyszne i bezproblemowe do upieczenia.  Rurki z nadzieniem jabłkowym, to fantastyczny pomysł na słodki podwieczorek czy mały poczęstunek dla gości. 

400 g mąki pszennej
145 g wody
125 g oleju
450 g jabłek
30 g cukru
30 g mielonych orzechów
cukier puder

W misce wymieszać wodę z olejem, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na co najmniej 30 minut. Jabłka pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i mielonymi orzechami. Ciasto podzielić na 12 równych części i każdą z części bardzo cienko rozwałkować na posypanym mąką blacie w wąski prostokąt. Na wąską krawędź ciasta kłaść nadzienie, delikatnie zwinąć ciasto z dłuższych boków do środka i każdy prostokąt zawinąć w rurkę. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec ciastka około 15  minut, aż się ładnie zrumienią. Ciastka podawać posypane cukrem pudrem.  

niedziela, 1 listopada 2020

rury poznańskie

– Cukiernie się tym nie zajmują. Tradycja tych wypieków pochodzi ze wsi. Znają i pamiętają je ze swoich młodych lat nawet najstarsi poznaniacy. Wypieki te dostać było można przy okazji parafialnych odpustów, Bożego Ciała i Zielonych Świątek.
Zbigniew Piskorski

– Pamiętam rury ze swojego dzieciństwa, jak rodzice kupowali nam je na cmentarzu. Wtedy to były gładkie ciastka, niczym nie posypane. Tradycja przetrwała, bo poznaniacy wciąż kupują je swoim dzieciom, a przy okazji... sami się zajadają, bo przypomina im to dzieciństwo.
Julita Matera

Rury według źródła, to tradycyjny, regionalny wypiek kuchni poznańskiej. Rury poznańskie, mają kształt zrolowanego kwadratu o ząbkowanych krawędziach i najczęściej wypieka się z ciasta piernikowego na miodzie, czasami z dodatkami lub różnokolorowym lukrem. Zgodnie z tradycją sprzedawane są w oktawie Bożego Ciała lub przed cmentarzami na Wszystkich Świętych. Handel rurami jest często domeną okazjonalnych, niekoncesjonowanych sprzedawców, doraźnie trudniących się tą działalnością. Nie jest znana dokładna historia tego wypieku. Wiadomo, że istniały już w dwudziestoleciu międzywojennym, jednak w tamtym czasie były nazywane trąbami. 

300 g mąki pszennej
80 ml wody
30 g cukru
10 g cukru z wanilią
100 g miodu
10 g amoniaku
szczypta soli
1 żółtko

W rondelku rozpuścić miód, dodać cukry i całość skarmelizować, a następnie ostudzić. W misce w wodzie rozpuścić amoniak, dodać mąkę, sól i zagnieść ciasto. Do ciasta dodać mieszaninę cukru z miodem i zagnieść, ciasto zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut. Po tym czasie na posypanym mąką blacie ciasto cienko rozwałkować i a następnie pokroić na kwadraty o boku 10 centymetrów. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować rozbełtanym żółtkiem. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec ciastka około 10 minut. Gorące ciastka układać na wałku lub butelce, aby nadać im kształt dachówki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect