Rajskie jabłuszka cieszą oczy na wiosnę, kiedy jabłonie obsypują się mnóstwem różowych lub purpurowych
kwiatów. Obfite kwitnienie w
maju przynosi późnym latem wysyp wielobarwnych owoców, które długo
zdobią bezlistne gałęzie, niekiedy nawet zimą. Jabłuszka dojrzewają pod koniec lata, przybierając apetyczne złociste, czerwone i różowe odcienie. Wiele odmian o bardziej okazałych owocach można wykorzystać na zimowe przetwory. Dżem z rajskich jabłuszek, jest smaczny, pięknie pachnie nadaje się do ciast oraz jako pyszne nadzienie do pączków i pierniczków, jest to świetny dodatek do pieczywa, a zimową porą sprawdzi się jako dodatek do herbaty.
450 g rajskich jabłuszek
60 ml wody
150 g cukru
1 cytryna
60 ml wody
150 g cukru
1 cytryna
Rajskie jabłuszka przekroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Owoce włożyć do garnka, dodać cukier, wlać wodę, dodać sok z cytryny i całość gotować na małym ogniu przez kilka minut, ostudzić. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia, gotować kilka minut i odstawić, powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie przełożyć gorący dżem do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Wow, jaki kolor, a taki dżem to już ambrozja nad ambrozję
OdpowiedzUsuńSuper te jabłuszka. Moja Babcia robiłą je w syropie.
OdpowiedzUsuń