Kotleciki na bazie risotta i twardego koziego sera obtoczone w panierce Panko, podane w towarzystwie ciepłych gruszek doprawionych solą waniliową i tymiankiem. Sól waniliową można przygotować w większej ilości i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Pyszne kotleciki z ryżu i koziego sera z waniliowymi gruszkami podpatrzone tutaj to doskonały pomysł na posiłek.  
1 szklanka ryżu do risotto
2 ząbki czosnku
1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 
3 szklanki bulionu 
1/2 papryczki chilli 
1/4 szklanki mąki pszennej 
225 g twardego koziego sera 
1 szklanka panierki Panko  
2/3 szklanki bułki tartej  
sól
pieprz
oliwa
Ma łyżce rozgrzanej oliwy podsmażyć posiekane ząbki czosnku, dodać ryż i mieszać, aż stanie się szklisty, 
przez  około 4 
minuty. Dodać wino i zredukować niemal do suchości. 
Wlać nabierkę 
gorącego  bulion i gotować, mieszając, aż płyn zupełnie zniknie. Wlać 
kolejną i  powtarzać tak, aż ryż będzie miękki i kremowy, przez około 30
 minut. Risotto zdjąć z ognia, ostudzić. Do ostudzonego ryżu dodać starty na tarce kozi ser, drobno posiekaną papryczkę chilli, mąkę i wszystko razem dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy uformować płaskie kotlety, które 
obtoczyć w mieszance panierki Panko i tartej bułki. Kotleciki smażyć  z obu stron na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.

 
1/2 laski wanilii 
2 łyżeczki soli  
Aby uzyskać sól waniliową, dodać ziarnka z laski wanilii i sól do miseczki. Pocierać wszystko razem palcami w celu rozproszenia ziaren. Sól waniliową przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
2 gruszki 
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła 
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki soli waniliowej
1 gałązka świeżego tymianku 
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać pokrojone w kostkę gruszki, sól waniliową i całość gotować, aż gruszki zmiękną, około 5 minut. Do gruszek dodać miód, posiekany tymianek i gotować przez kolejne 2 minuty. Gruszki podawać do kotlecików z ryżu i koziego sera.