Orzechowe ucierane ciasto z owocami jesieni, jest puszyste, mięciutkie i doskonale smakuje. Ciasto można szybko upiec, a potem już tylko cieszyć się jego wspaniałym smakiem podanym do kawy lub herbaty.
200 g masła
160 g cukru
10 g cukru z wanilią
4 jajka
80 g mielonych orzechów
80 g mąki ziemniaczanej
160 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g śliwek
150 g jabłek
cukier puder
160 g cukru
10 g cukru z wanilią
4 jajka
80 g mielonych orzechów
80 g mąki ziemniaczanej
160 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g śliwek
150 g jabłek
cukier puder
W misce utrzeć miękkie masło z cukrami i solą na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne jajko dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Do masy wmieszać przesiane mąki, orzechy oraz proszek do pieczenia. Masę przelać do mniejszej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać pokrojone na ćwiartki jabłka oraz wypestkowane śliwki. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.