Delikatne i bardzo cienkie naleśniki podane z karmelizowanymi truskawkami aromatyzowanymi syropem z kwiatów czarnego bzu. Naleśniki z truskawkami i syropem z kwiatów czarnego bzu, zasmakują każdemu, są idealne na letni podwieczorek.
250 g truskawek
skórka z 1 cytryny
50 g cukru
50 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
skórka z 1 cytryny
50 g cukru
50 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
Do garnka włożyć pokrojone na części truskawki, wsypać cukier, dodać skórkę startą z cytryny, zagotować. Truskawki karmelizować około 5 minut, na koniec dodać syrop z kwiatów czarnego bzu i wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
2 jajka
150 g mąki pszennej
300 ml mleka
50 ml oleju
sól
150 g mąki pszennej
300 ml mleka
50 ml oleju
sól
Trzepaczką rozmieszać jajka z olejem i mlekiem, dodać mąkę i szczyptę soli. Ubić ciasto dokładnie i energicznie, by było gładkie, pozbawione grudek, aby było dobrze napowietrzone. Przykryć i odstawić na godzinę, by ciasto odpoczęło. Rozgrzać patelnię, wysmarować niewielką ilością oleju i wylać cieniutką warstwę ciasta na patelnię i smażyć z obu stron. Naleśniki podawać w towarzystwie karmelizowanych truskawek i syropu z czarnego bzu.