Puszyste ciasto ucierane z masą serową o waniliowym aromacie, soczystymi truskawkami i wspaniałą kruszonką, to połączenie idealne. Waniliowe ciasto ucierane z serem i truskawkami, upieczone na podstawie tego przepisu, to letnia wariacja smakowa, idealna do podania podczas niedzielnych spotkań przy kawce.
125 g masła
130 g cukru
20 g cukru z wanilią
2 jajka
240 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
90 g kwaśnej śmietany
szczypta soli
W misce zmiksować masło z cukrami i solą, cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne jajko dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Do masy dodać śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia i zmiksować przez chwilę do połączenia składników. Ciasto przełożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
120 g mąki pszennej
50 g cukru
10 g cukru z wanilią
70 g masła
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozcierając między palcami, uformować z nich kruszonkę.
500 g twarogu śmietankowego
50 g masła
2 żółtka
90 g cukru
20 g cukru z wanilią
40 g budyniu waniliowego
350 g truskawek
cukier puder
W misce utrzeć mikserem masło z cukrami, aż powstanie puszysta masa. Dodać żółtka, dalej ucierając, dodać twaróg, proszek budyniowy i utrzeć do dokładnego połączenia się składników. Na ciasto ucierane wyłożone w formie równomiernie wyłożyć masę serową, na ser rozłożyć pokrojone truskawki. Całość posypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C i piec przez około 60 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.
Z truskawkami , mniam
OdpowiedzUsuńPyszności podajesz Kamilo!
OdpowiedzUsuńA w jakich pięknych okolicznościach przyrody...- uroczo.
Fajne ciasto! Ser i truskawki to świetne kombi!
OdpowiedzUsuń