Wspaniały ciasteczkowy spód, krem z białej czekolady i twarogu śmietankowego o waniliowym posmaku oraz soczyste truskawki i jagody zalane truskawkową galaretka, tworzy pyszne ciasto bez pieczenia. Kostka serowa - czekoladowa z truskawkami i jagodami, to wspaniałe ciasto na letnie podwieczorki.
300 g ciastek zbożowych
80 g masła
80 g masła
Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia, schłodzić w lodówce.
250 ml śmietany kremówki
200 g białej czekolady
1 łyżeczka pasty waniliowej
500 g twarogu śmietankowego
2 łyżeczki żelatyny
60 ml wody
200 g białej czekolady
1 łyżeczka pasty waniliowej
500 g twarogu śmietankowego
2 łyżeczki żelatyny
60 ml wody
W garnuszku podgrzać śmietanę, dodać połamaną na kawałki czekoladę, wymieszać, do roztopienia się czekolady, masę schłodzić. W misce ubić masę śmietanowo - czekoladową na sztywno. Do masy dodawać porcjami twaróg cały czas ubijając, dodać pastę waniliową i zmiksować. Na koniec dodać do masy schłodzoną żelatynę rozpuszczoną w wodzie i zmiksować do połączenia. Krem wyłożyć równomiernie na schłodzony spód ciasteczkowy, schłodzić w lodówce.
350 g truskawek
100 g jagód
2 galaretki truskawkowe
750 ml wody
Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości wody, wystudzić. Na kremie rozprowadzić 1/3 ilości wystudzonej galaretki, schłodzić. Na galaretce ułożyć owoce, zalać pozostałą galaretką i całość schłodzić w lodówce.
Te letnie ciasta , te truskawkowe ciasta , te ciasta Kamilki ,ach
OdpowiedzUsuńAluś, dziękuję :)
UsuńWygląda pysznie. A ta jagoda to inna jakaś...
OdpowiedzUsuńMonika, bo to jagoda kamczacka, bardzo wczesna :) Pozdrawiam
UsuńZrobię na przyszły tydzień :-)
OdpowiedzUsuń