Zakwas z semoliny
Pierwszy dzień:
57 g wody
70 g semoliny
28 g jogurtu
57 g wody
70 g semoliny
28 g jogurtu
Składniki wymieszać dokładnie, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 24 godziny.
Drugi dzień:
57 g wody
70 g semoliny
Do zakwasu dodać wodę wymieszać, potem semolinę i wymieszać bardzo dokładnie. Zostawić w ciepłym miejscu na 24 godziny.
Trzeci dzień:
57 g wody
70 g semoliny
Na tym etapie można już zaobserwować pewne zmiany, zakwas może leciutko się podnosić i bąbelkować. Ale może być i tak, że nic się nie dzieje. Dodać wodę wymieszać, potem semolinę i wymieszać bardzo dokładnie. Zostawić w ciepłym miejscu na 24 godziny.
Pozostałe dni:
Czwartego dnia zakwas może już być gotowy, ale równie dobrze może dojrzewać nawet 10 dni. Dojrzały zakwas wyraźnie powiększa objętość, nawet dwukrotnie, w jego wnętrzu i na powierzchni pojawiają się liczne pęcherzyki powietrza, ma kwaśny zapach. Jeśli zakwas nie wykazuje tych cech, powtarzamy czynności z dnia trzeciego. Aby go lepiej rozruszać, można dodać cieplejszej wody i dopilnować, aby cały czas był w ciepłym i zacisznym miejscu, bez przeciągów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.