Pascha czyli kremowy deser przygotowany z twarogu, masła, jaj i bakalii, jest tradycyjnym daniem rozpoczynającym w Rosji święta wielkanocne. Pascha jako potrawa Wielkanocna znana jest również w Polsce, zwłaszcza wśród rodzin wywodzących się z Kresów Wschodnich. Pascha może być gotowana lub robiona na zimno, zawsze jest słodka i maślana. Pascha carska przygotowana według przepisu Agnieszki Kręglickiej jest wyśmienita, bardzo kremowa, mocno waniliowa i napakowana ulubionymi bakaliami.
1000 g twarogu
4 żółtka
3 jaja
4 żółtka
3 jaja
375 ml śmietany kremówki
250 g masła
250 g cukru
1 laska wanilii
50 g rodzynek
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
250 g masła
250 g cukru
1 laska wanilii
50 g rodzynek
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Zmielony twaróg, żółtka, jaja, miękkie masło, śmietanę i cukier ucierać w garnku na małym ogniu. Podgrzewać kilka minut, aż zacznie delikatnie bomblować, należy przy tym uważać by masy nie zagotować. Gorącą masę zdjąć z ognia i schłodzić wstawiając garnek do pojemnika z zimną wodą. Mieszać, aż całkowicie ostygnie. Następnie do masy dodać ziarenka wanilii oraz bakalie i wszystko razem dobrze wymieszać. Formę z dziurkami wyłożyć ściereczką, napełnić masą, obciążyć i zostawić na noc do odciśnięcia. Przełożyć paschę do góry dnem na półmisek i dowolnie udekorować.