Wspólna marcowa piekarnia Amber pysznie smakuje za sprawą chleba pszenno - żytniego z prażoną mąką. Przepis na ten doskonały chleb na zakwasie wybrała Jola, a pochodzi z bloga Danusi Leśny Zakątek. Chleb pięknie pachnie prażoną mąką, miąższ ma miękki w ciemniejszym kolorze, a skórkę delikatną, która w fazie stygnięcia robi się chrupiąca. Z podanej porcji można upiec jeden większy bochenek lub dwa mniejsze w formie keksowej.
83 g zakwasu
165 g mąki żytniej razowej
225 g wody
165 g mąki żytniej razowej
225 g wody
Z podanych składników zrobić zaczyn i odstawić na 16 godzin.
120 g mąki żytniej
300 g wody
300 g wody
Na rozgrzaną suchą patelnię, wsypać mąkę i prażyć, cały czas mieszając do uzyskania lekko brązowego koloru, uważać by mąka się nie przypaliła. Mąkę przesypać na miseczkę i dolewać stopniowo zimną wodę, energicznie mieszając łyżką albo trzepaczką. Kolor zasmażki powinien mieć brązowy kolor i konsystencję papki. Zasmażkę przykryć i pozostawić na 16 godzin. Po tym czasie do ładnie przefermentowanego zaczynu dodać zasmażkę, wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły.
330 g mąki pszennej
375 g wody
2 1/4 łyżki soli
Do zaczynu z zasmażką dodać składniki i wymieszać, aby się dokładnie połączyły. Miskę włożyć do foliowej torby i odstawić na około 3 godziny. Zapobiega to wysychaniu ciasta, na powierzchni, a dodatkowo tworzy się stabilna temperatura, która sprzyja fermentacji ciasta.
600 g mąki pszennej
Do ładnie podrośniętego zaczynu dosypywać stopniowo mąkę i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od miski i ręki. Ciasto pozostawić na 20 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto przełożyć do 2 keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami, i wyrównać wierzch. Chleb przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Chleb piec przez 10 minut w 250° C, następnie zmniejszyć temperaturę do 230° C i piec kolejne 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 210° C i dopiekać jeszcze 25 minut. Chleb studzić na kratce.
Chleb pszenno - żytni z prażoną mąką na blogach:
Akacjowy blog
Arnikowa kuchnia
Bajkorada
Co mi w duszy gra
Grahamka, weka i kajzerka
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kulinarne przygody Gatity
Leśny zakątek
Małe kulinaria
Moje małe czarowanie
Nasze życie do kuchni
Nieład mAlutki
Nie tylko na słodko
Polska zupa
Przy kuchennym stole
Smakowe kubki
Smakowity chleb
Stare gary
Sto kolorów kuchni
UgotujmyTo.pl
W poszukiwaniu SlowLife
Zacisze kuchenne
Zakalce mego życia
Piękny!
OdpowiedzUsuńA wiosenne tulipany dodają mu uroku.
ooo jakie okazale bochenki i nie popękały, ja moje
OdpowiedzUsuńTen chleb zasługuje na wiosenną oprawę, jest rzeczywiście wspaniały, choć dość, moim zdaniem, wymagający. Dzięki za wspólny czas.
OdpowiedzUsuńWidzę, że nie tylko mnie wyrósł taki duży ;) zamiast dwóch kromek starcza mi jedna ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kamilko za kolejny raz :)
Pysznie wygląda! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjak przyjemnie pooglądać takie udane wypieki! cudnie nam się upiekł ten chleb:) do zobaczenia w kwietniu
OdpowiedzUsuńOd razu widać, że marcowe zadanie:-) Cudne chlebki Ci się upiekły:-) Dzięki za ten wspólny czas:-)
OdpowiedzUsuńŁadniutkie i wyrośnięte!! Trudno mu się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńCudownie wyrośnięty!
OdpowiedzUsuńI do twarzy mu z tymi tulipanami.;)
Wspaniały chlebuś:) ... ma piękny miękkisz:) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie ... i bardzo cieszę się, że chlebuś smakował:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny chleb w wiosennej scenerii :) Dziękuję za wspólny czas i pozdrawiam serdecznie - M.
OdpowiedzUsuńPięknie Ci się upiekł. Dzięki za wspólny czas przy piekarniku :-).
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie, chlebki apetyczne, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszedł :) Dziękuje za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńNic dodać , nic ująć- piękny chleb z wiosennymi kwiatami. Dziękuję bardzo za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Piękny chleb i tak wiosennie u Ciebie zaprezentowany. Wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek, taki jaśniutki w porównaniu z moim, no cóż, różnica w czasie prażenia mąki. Też musze taki jasny upiec, aby móc porównac smak.
OdpowiedzUsuńDzięki za marcowe chlebowypiekanie i serdecznie pozdrawiam :)
M.
Bardzo udane są Twoje chlebki a tulipany dodają im dodatkowego uroku.
OdpowiedzUsuńDo kolejnego spotkania.
Mmmmm, zapachniało:)
OdpowiedzUsuńSuper wiosenny chleb Ci się upiekł, dziękuję za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPiękne bochenki :) Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWspaniale Ci się udał, pięknie wyrośnięty! Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuń