codzienność

wtorek, 17 marca 2015

konfitura mandarynkowa z wanilią


Przepyszna konfitura mandarynkowa z wanilią, przygotowana na podstawie przepisu Elizabeth Field z książki "Marmalade", znalezionego u Lo. Konfitura świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty, kanapek, naleśników czy gofrów, są też doskonałe jako samodzielne danie, wyjadane łyżeczką prosto ze słoiczka.


1000 g mandarynek
1 cytryna
1 laska wanilii
1000 g cukru

Umyte mandarynki i cytrynę włożyć do garnka, zalać zimną wodą, tak by przykryła owoce. Całość zagotować, a następnie gotować na średnim ogniu przez 45 minut, aż owoce będą miękkie. Owoce wyciągnąć z płynu do wystudzenia, płyn pozostawić. Owoce przekroić na pół i wycisnąć z nich sok. Z sitka wyciskarki zebrać pestki i fragmenty błon rozdzielających segmenty owocu, ze skórki zdjąć pozostałe resztki błon. Błony i pestki zawinąć w gazę i zawiązać. Skórki owoców pokroić w cienkie paski, a paski na kawałki. Laskę wanilii przekroić na pół, wydrążyć nasionka. Do garnka wlać sok z miąższem, skórki, laskę wanilii oraz nasionka, woreczek z pestkami i błonami, zalać pozostawionym z gotowania płynem. Garnek przykryć i odstawić na noc. Na drugi dzień zagotować całość na dużym ogniu, dodać cukier i wymieszać. Zmniejszyć ogień na średni i gotować całość przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyjąć woreczek z błonami i pestkami, wyłączyć ogień i zostawić konfiturę na 5 minut. Przelać gorącą do wyparzonych słoików. Przechowywać w ciemnym miejscu. 

8 komentarzy:

  1. Mam naleśniki z mleka od Meni (wiejska krowa), jajek od Krysi (wiejska kura) i mąki od św. Hildegardy (ze starego orkiszu). Takie naleśniki z konfiturą z mandarynek to byłby cudny duet. Posypałabym nawet trzcinowym pudrem:). Wszystkiego smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. U Ciebie naprawdę sezon na przetwory w pełnym rozkwicie.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kamila,
    widać, że korzystasz z cytrusowych plonów na całego.
    Pyszna konfitura!

    OdpowiedzUsuń
  4. Co kolejna to lepsza:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ojej i znowu cytrusy :) Prześlicznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  6. Yummy!! Amazing ;)
    Kisses from Spain.
    Xoxo, P.

    My Showroom




    OdpowiedzUsuń
  7. zdecydowanie wyjadałabym prosto ze słoiczka!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm musi być przepyszna!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect