codzienność

wtorek, 17 marca 2015

konfitura mandarynkowa z wanilią


Przepyszna konfitura mandarynkowa z wanilią, przygotowana na podstawie przepisu Elizabeth Field z książki "Marmalade", znalezionego u Lo. Konfitura świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty, kanapek, naleśników czy gofrów, są też doskonałe jako samodzielne danie, wyjadane łyżeczką prosto ze słoiczka.


1000 g mandarynek
1 cytryna
1 laska wanilii
1000 g cukru

Umyte mandarynki i cytrynę włożyć do garnka, zalać zimną wodą, tak by przykryła owoce. Całość zagotować, a następnie gotować na średnim ogniu przez 45 minut, aż owoce będą miękkie. Owoce wyciągnąć z płynu do wystudzenia, płyn pozostawić. Owoce przekroić na pół i wycisnąć z nich sok. Z sitka wyciskarki zebrać pestki i fragmenty błon rozdzielających segmenty owocu, ze skórki zdjąć pozostałe resztki błon. Błony i pestki zawinąć w gazę i zawiązać. Skórki owoców pokroić w cienkie paski, a paski na kawałki. Laskę wanilii przekroić na pół, wydrążyć nasionka. Do garnka wlać sok z miąższem, skórki, laskę wanilii oraz nasionka, woreczek z pestkami i błonami, zalać pozostawionym z gotowania płynem. Garnek przykryć i odstawić na noc. Na drugi dzień zagotować całość na dużym ogniu, dodać cukier i wymieszać. Zmniejszyć ogień na średni i gotować całość przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyjąć woreczek z błonami i pestkami, wyłączyć ogień i zostawić konfiturę na 5 minut. Przelać gorącą do wyparzonych słoików. Przechowywać w ciemnym miejscu. 

8 komentarzy:

  1. Mam naleśniki z mleka od Meni (wiejska krowa), jajek od Krysi (wiejska kura) i mąki od św. Hildegardy (ze starego orkiszu). Takie naleśniki z konfiturą z mandarynek to byłby cudny duet. Posypałabym nawet trzcinowym pudrem:). Wszystkiego smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. U Ciebie naprawdę sezon na przetwory w pełnym rozkwicie.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kamila,
    widać, że korzystasz z cytrusowych plonów na całego.
    Pyszna konfitura!

    OdpowiedzUsuń
  4. Co kolejna to lepsza:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ojej i znowu cytrusy :) Prześlicznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  6. Yummy!! Amazing ;)
    Kisses from Spain.
    Xoxo, P.

    My Showroom




    OdpowiedzUsuń
  7. zdecydowanie wyjadałabym prosto ze słoiczka!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm musi być przepyszna!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.