codzienność

niedziela, 20 marca 2022

babka z mango


Babka z mango, to bardzo pyszne i wilgotne ciasto ucierane z puree z mango i polewą z tego owocu. Babka ma bardzo ładny kolor i cudowny smak, dzięki dojrzałym owocom mango. Do przygotowania babki można użyć dojrzałych zmiksowanych owoców albo gotowego puree.

240 ml puree z mango
240 ml oleju
5 jajek
160 g cukru
125 g mąki pszennej
125 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli


W misce utrzeć białka z solą na sztywno. Cały czas ucierając dodawać cukier, na następnie kolejno żółtka cały czas ucierając. Do masy dodać olej oraz puree z mango i utrzeć. Do masy dodać przesiane mąki oraz proszek do pieczenia delikatnie wmieszać do masy. Masę przelać do formy babkowej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

30 g puree z mango
120 g cukru pudru

Ostudzoną babkę posmarować polewą zrobioną z cukru i puree.

poniedziałek, 14 marca 2022

wiązane bułki Petera Reinharda

W marcu w piekarni Amber w roli głównej miękkie i maślane bułki. Wiązane bułki Petera Reinharda z przepisu ze strony Fine cooking o miękkim wnętrzu i smacznej skórce, są idealne na każdą porę dnia. Te pyszne bułeczki o ciekawym kształcie nadają się do słodkich i wytrawnych dodatków. 

1 szklanka mleka
2 1/4 łyżeczki suchych drożdży
1/4 szklanki oleju
2 łyżki masła
1/4 szklanki cukru pudru
5 1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki soli
1 jajko

W małym rondlu podgrzać mleko, zdjąć z ognia i wymieszać, dodaj olej i masło oraz cukier i wszystko razem wymieszać. Całość odstawić na około 5 minut, aż drożdże zaczną wypływać na powierzchnię. Do misy miksera z nasadką łopatkową wsypać mąkę oraz sól, dodać jajko oraz mieszaninę drożdży i mieszać całość na wolnych obrotach, aż utworzy się gruboziarnista kula ciasta, około 1 minuty. Odstawić na 5 minut. Zamienić nasadkę łopatki na hak do ciasta i mieszać na średnich obrotach, aż ciasto stanie się miękkie, elastyczne i giętkie, przez około 3 minuty. Nie powinno być lepkie i powinno odrywać się od palca podczas dotyku, zamiast przyklejać się do niego. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodać odrobinę mąki, ugniatając w celu włączenia je do ciasta. Jeśli ciasto jest sztywne, dodać odrobinę mleka. Blat roboczy posmarować olejem i na nim rozciągnąć i złożyć ciasto ze wszystkich czterech stron do środka, zagniatając je w miejscu, w którym spotykają się złożone końce, aby uformować z niego ciasną, okrągłą kulkę. Włożyć ciasto stroną ze szwem do dołu do lekko naoliwionej miski, która ma być dwa razy większa od ciasta, szczelnie przykryć folią. Odstawić w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości na około 90 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 18 kawałków. Kawałek ciasta rozciągnąć na 30 centymetrowy wałek. Owinąć ciasto wokół palców w luźny węzeł, na każdym końcu powinno być około 5 centymetrów ciasta. Owinąć lewy koniec ciasta w górę i zrobić pętelkę. Owinąć prawy koniec w dół i włożyć pod pętlę. Lekko ścisnąć oba końce ciasta na środku, aby je zabezpieczyć. Z pozostałymi kawałkami ciasta postąpić tak samo. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykryć i odstawić do wyrastania na około 60 minut.

1 jajko
1 łyżka mleka
mak
sezam

Bułki posmarować mieszaniną mleka z jajkiem, posypać makiem lub sezamem. Blachy z bułkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec bułki przez około 16 minut, aż się ładnie zrumienią.

Wiązane bułki Petera Reinharda na blogach:

Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne

czwartek, 10 marca 2022

tartaletki z galaretką żurawinową i kremem

Tarteletki z galaretką żurawinową i kremem smakuje obłędnie. Połączenie kruchego ciasta z orzeźwiającym, słodko - kwaśnym nadzieniem i kremem na bazie śmietany, białej czekolady i mascarpone jest doskonałe. Przygotowanie tych pysznych babeczek należy rozłożyć w czasie. Dzień przed pieczeniem należy przygotować bazę do zrobienia kremu i można też upiec spody tarteletek. 

250 g żurawin
500 ml wody
100 g cukru
2 łyżki żelatyny

Do garnka wsypać żurawinę, wlać wodę i zagotować. Całość gotować około 15 minut, aż żurawina się rozpadnie. Po tym czasie masę przetrzeć przez gęste sito. Do garnka wlać żurawinowe puree, dodać cukier i zagotować. Garnek zestawić z ognia, dodać żelatynę i wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia.

200 g mąki pszennej
120 g masła
60 g cukru pudru
30 ml śmietany
szczypta soli

Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać posiekane masło, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 30 minut. Ciasto wywałkować w foremkach do tarteletek, ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 20 minut, aż się ładnie zrumieni. Tarteletki ostudzić. Do każdej tarteletki wlać galaretkę do 3/4 wysokości i odstawić do stężenia.

250 ml śmietany do ubijania
100 g białej czekolady
250 g mascarpone

Do garnka wlać śmietanę, zagotować. Zestawić z ognia, dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Śmietanę z czekoladą odstawić do lodówki na noc do schłodzenia. W misce ubić śmietanę z czekoladą i mascarpone na sztywno. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć na galaretce żurawinowej, dowolnie udekorować. Schłodzić przed podaniem.

niedziela, 6 marca 2022

trzykolorowa babka na białkach


Trzykolorowa babka na białkach jest bardzo smaczna i łatwo ją przygotować. Taka babka to dobry sposób na wykorzystanie białek, które zostały po karnawałowych smakołykach. Do masy można dodać dowolne dodatki, które sprawią, że babka za każdym razem będzie inaczej wyglądała i smakowała.


10 białek
160 g cukru
120 g mąki pszennej
180 ml oliwy
2 łyżki kakao
2 łyżki maku
1 kisiel truskawkowy
szczypta soli
cukier puder

W misce ubić białka z solą na sztywną pianę, a następnie stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier. Dodać oliwę i ubić. Następnie dodać mąkę i ubić. Masę podzielić na trzy części. Do pierwszej masy dodać kakao, wymieszać i wyłożyć w formie keksowej wysmarowanej masłem. Do drugiej części dodać mak, wymieszać, masę wyłożyć w foremce. Do ostatniej części wmieszać kisiel i masę wyłożyć w foremce. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić, a następnie wyciągnąć z foremki. Podawać posypane cukrem pudrem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect