Bliny są bardzo popularne wśród drożdżowych placków i bywają bardzo różne. Ta nazwa określa całą rodzinę placków od gryczanych, ziemniaczanych, drożdżowych i tych, które my nazywamy po prostu plackami. Robiłam już bliny z kwaśną śmietaną i kawiorem, teraz pora na słodką wersję z charakterystycznym smakiem gryki. Przepyszne bliny z owocami i syropem klonowym.
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
160 ml ciepłego mleka
140 g mąki gryczanej
3 jajka
szczypta soli
borówka amerykańska
olej
syrop klonowy
Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem, dodać mąkę, jajka i sól, przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podrośnie, rozgrzać na patelni olej i smażyć małe placuszki, aż będą rumiane. Podawać z owocami i syropem klonowym.