Meksykańska lazania to pomysł z książki Nigelli Lawson "Kuchnia przepisy z serca domu". W lazanii, zamiast warstw ciasta makaronowego użyto miękkie tortille, między nimi pomidor, czerwona papryka, cebula, chili, kukurydza i ser.
1 łyżka oliwy czosnkowej
1 cebula pokrojona w kostkę
1 posiekana czerwona papryka
1 posiekana czerwona papryka
2 posiekane zielone papryki chili
1 /2 łyżeczki soli
2 łyżki posiekanej kolendry
800 g krojonych pomidorów z puszki
800 g fasoli z puszki
500 g kukurydzy
250 g startego sera cheddar
1 /2 łyżeczki soli
2 łyżki posiekanej kolendry
800 g krojonych pomidorów z puszki
800 g fasoli z puszki
500 g kukurydzy
250 g startego sera cheddar
8 sztuk tortilli
Rozgrzać oliwę i usmażyć cebulę, paprykę i zielone chili. Posolić i dusić na wolnym ogniu przez 15 minut, a kiedy składniki zmiękną, dodać kolendrę. Następnie dodać pomidory i wodę z płukania puszek. Zostawić na małym ogniu, aby sos się dusił około 15 minut. Fasolę i kukurydzę odsączyć i opłukać, wymieszać warzywa, dodać większość sera, resztę zostawić do posypania zapiekanki. Zacząć formować lazanię, nakładając mniej więcej jedną trzecią sosu na dno naczynia do zapiekania i rozsmarować po całym dnie. Następnie ułożyć warstwę z 2 tortilli, zakrywając cały sos. Nałożyć jedną trzecią mieszanki warzywno - serowej, na nią jedną czwartą pozostałego sosu i ponownie 2 tortille. Powtórzyć tę czynności z następną jedną trzecią mieszanki, dodając trochę więcej sosu przed ułożeniem kolejnych 2 tortilli. Na koniec wyłożyć resztę mieszanki, prawie cały sos i przykryć ostatnimi 2 tortillami. Wierzch posmarować resztą sosu i posypać. Piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200º C. Po upieczeniu odczekać 10 minut przed pokrojeniem.
Wspaniale to wygląda. Takie dania mogę zaliczyć do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńSlyvvia, przyznam, że ta zapiekanka bardzo przypadła mam do gustu, bo dobra rówież na zimno. Pozdrawiam
UsuńMega apetyczne i pomysłowe z plackami tortilla:) I bez mięsa :)Gdy znów mnie najdzie na lazanie to spróbuje właśnie z tortillą
OdpowiedzUsuńIzka, bardzo polecam, jeszcze kiedyś zrobię z mięsem mielonym. Pozdrawiam
UsuńMeksykańskie jedzenie to ja baaaaardzo lubię. Świetny pomysł na lasagne! :) Włosko - meksykański mariaż :)
OdpowiedzUsuńMagda, smaczny narodowy miks :) Pozdrawiam
Usuńojej,chyba się zakochałam... ;)
Usuńile warstw elegancko:)
OdpowiedzUsuńDusia, wszyscy lubią warstwy, powiedziałby osiołek, hihihi
UsuńDusia, u mnie trochę więcej niż w przepisie, bo naczynie było wyższe i mniejsze. Miłej soboty!
OdpowiedzUsuńwyglada bosko! :) pyszna :) marzo takiej ; )
OdpowiedzUsuńSara, marzenie szybkie do spełnienia :) Kolorowych snów!
Usuńz każdą kolejną warstwą jest coraz lepiej :)
OdpowiedzUsuńKulinarne smaki, każda warstwa nieźle nadziana, czy wyżej tym smaczniej :) Pozdrawiam
Usuńrobiłam, jest wyśmienita. nic tylko polecić!
OdpowiedzUsuńKas, miło, że potwierdzasz :)
UsuńStrasznie chciałabym takiej spróbować!
OdpowiedzUsuńSue, wystarczy kilka składników, odrobina czasu i już :)
Usuńolaboga lazania! wspaniała!
OdpowiedzUsuńMiK, polecam, inna wersja warta spróbowania :) Pozdrawiam Was!
Usuńjuz mi smakuje:)
OdpowiedzUsuńAga, miło mi.
UsuńAle pysznie wyglada,mniam!:)
OdpowiedzUsuńMajana, dziękuję i pozdrawiam
UsuńBardzo ciekawy pomysł.
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś spróbować.
Pozdrawiam:)
Konwalia, koniecznie, polecam :)
UsuńPyszne połączenie włosko- meksykańskie ;) Bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńAgnieszka, danie jednoczące świat, hihihi
UsuńBardzo lubię takie smaki :)
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, wiem Wasz blog pełen świetnych smaków. Pozdrawiam
Usuńcóż za przepiękny widok!:))
OdpowiedzUsuńPees, miło mi bardzo, pozdrawiam
Usuńteż kilka razy zastanawiałam się nad przygotowaniem takiej lazanii, przeglądając "Kuchnię", czyli mówisz, że warto? :))
OdpowiedzUsuńGosiu, lazania całkiem inna. Moim zdaniem warto ją spróbować, wiem że wrócę do tego przepisu, dodam jeszcze mięso mielone :) Pozdrawiam
Usuńno to zrobię w któryś weekend - i też chyba wybiorę wersję z mięskiem:)
UsuńGosiu, ciekawe jak wam będzie smakowało? Pozdrawiam
UsuńNiesamowicie apetyczna :)
OdpowiedzUsuńFlusso, dziękuję i miłego wieczoru życzę!
OdpowiedzUsuń